2010-04-18

Matematická úloha

Zadání:
Jaká je pravděpodobnost, že na hudebních cenách Anděl vyhrají ve třech různých kategoriích tři různí interpreti pocházející z Třince?
Pozn.: Předpokládejte homogenní rozložení hudebních interpretů v populaci všech obcí ČR, přičemž počet obyvatel ČR je přibližně 10 000 000 a počet obyvatel pocházejících z Třince 40 000.

Řešení:
Pravděpodobnost, že v některé kategorii zvítězí třinecký rodák, je 1 : 250 (40 000 / 10 000 000 = 250). Pro tři kategorie je to tedy 1 : 250^3 čili 1 : 15 625 000. Pro srovnání: pravděpodobnost, že uhodnete hlavní výhru ve Sportce je 1 : 13 983 816 - tedy je to pravděpodobnější. Dá se tedy říct, že letošní ročník Andělů nás všechny neobyčejně obohatil a je obrovské štěstí, že se Lešek Wronka jako hlavní pořadatel narodil v Českém Těšíně a ne v Třinci, protože jinak by se pravděpodobnost takové shody dostala k takovým hodnotám, že by hrozila okamžitá imploze vesmíru.

8 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

diky!

Tomáš Tenkrát řekl(a)...

chachachachá, to je dobrý! :)))

Anonymní řekl(a)...

akorat je tam jeden trinecky element navic - petr siska, trinecak, prezident akademie

Anonymní řekl(a)...

petr siska je taky trinecan a sef akademie

Vít Čondák řekl(a)...

Petr Šiška z funkce prezidenta už loni odstoupil a to nás teď pravděpodobně všechny zachránilo. ;)

Anonymní řekl(a)...

Jenze ten vypocet ma jeden zasadni nedostatek. Pocita s tim ze vsichni obyvatele v CR jsou si umelecky/ talentem/ pili rovni a vsichni se cely rok snazili v oboru neceho nadstandardniho dosahnout. Vsichni jsou umelci a dlouhe roky uspesne sve nadani rozviji.

Prominte, ale Lojza z horni dolni v porovnani k Ewe Farne nema pravdepodobnost 1:1 ze cenu dostane. Tady je treba zanest do vypoctu system vah ktery vase vysledne cislo posune o hodne cifer nize, blize k realite.

Navic, proc by to Siska/Wronka delali. S Klusem ani Charlie Straight nespolupracuji - nejdou jim z nich penize - ba prave naopak, vzikala by konkurence Farne = mensi zisky pro Lewron!

kde je vase matematika a zdravy usudek ted?

Vít Čondák řekl(a)...

>20/4/10 12:17: Tak on je to z mé strany především vtip nebo kuriozita, takže podrobnosti snad ani nemá smysl dál rozebírat (např. Klus už žije v Praze, u Charlie Straight si Wronka nepřímo stěžoval, že jim zkazí sledovanost, atd.), ale dejme tomu:

Tohle samozřejmě nejsou sázkové kurzy na vítěze týden před vyhlášením výsledků (schválně jsem ani nikoho konkrétního nejmenoval), ale obecná pravděpodobnost obecného případu čili je se to v podstatě stejné číslo, jaké by v tuto chvíli vyšlo u tvrzení, že v roce 2030 vyhrají tři různé kategorie Anděla tři rodáci z České Lípy.

Ovšem není pravda, že vycházím z předpokladu, že všichni obyvatelé ČR jsou si hudebně rovni. Nesrovnáváme totiž jednotlivé obyvatele, ale celá města. Já samozřejmě nevím, kolik je v ČR zpěváků a hudebníků, ale dá se přibližně předpokládat to homogenní rozložení, tj. že pokud má Praha 3x více obyvatel než Brno, tak že odtamtud bude pocházet taky 3x více hudebníků.

Tonda řekl(a)...

měl bych odpověď na to "Co by měl Wronka z..."

Zcela osobně myslim, že výsledky (u kterých nějak čímdáltím méně věřím tomu, že byly výsledkem nějakého hlasování) byly ovlivněny představou, že je všem těm kritikům, co se snažili pošpinit dobré jméno Anděla a jeho vysokou prestiž, potřeba dokázat, že podporujeme ty mladé a talentované a perspektivní - i když je většinou nikdo nezná, že...

k bližšímu pochopení doporučuji přečíst si toto:
http://www.cenyandel.cz/cz/novinky.html#news_34