2021-05-24

Mácha ex machina

Při čtení několika (tedy asi dvou =) výročních článků o Karlu Hynku Máchovi a Máji mě napadl ne zcela původní námět na povídku, ale protože se mi ji nechce celou psát, tak bych si tady chtěl odložit její stručný obsah:

Na Karlově univerzitě vyvinou prototyp omezeného stroje času, který dokáže v minulosti měnit nějaké drobné detaily a zkouší to na některých listinách. Vedoucí projektu se o tom baví s kamarádem, který je literární historik, a ten dostane nápad, že by mohl zkusit zachránit Máchu před předčasnou smrtí a umožnit mu tak napsat ještě spoustu dalších básní. Vedoucí projektu ho varuje, že není jasné, co to provede a že to může mít nepředpokládané následky, ale zkusí to: v dopise, který Máchovi oznamuje nástup do Litoměřic, změní datum nástupu. Tím se jim povede zabránit tomu, aby se Mácha v Litoměřicích nakazil a zemřel, ale bohužel se potvrdí obavy z nepředpokládaných následků.

Historik se po provedení změny ocitá v alternativní realitě, kde se vedoucí projektu diví, proč měnili právě takovou drobnost, jako je dopis téměř zapomenutému básnikoví devatenáctého století a že to přece zase nic nezměnilo. Historik se vrací do své kanceláře zjistit, co se vlastně stalo. První vydání Máje je naštěstí zcela v pořádku, ale ukazuje se, že Mácha se velmi brzy po své záchraně rozhádal s většinou vlasteneckých literátů, na literaturu zcela zanevřel a věnoval se pouze právnické praxi. Další generací tedy nebyl vnímán jako romantický hrdina, který zemřel v mladém věku, ale jako starý cholerický paprika, ze kterého si ve svých textech maximálně dělali legraci, a Máj zůstal pouze kuriozitou pro znalce.

Dodatečně jsem bohužel zjistil, že tato myšlenka samozřejmě není zcela nová:
"Kdyby Mácha v roce 1836 nezemřel, byl by on i Máj zapomenut, anebo by z něj byl nejsmyslnější, nejkrevnatější a nejerotičtější český básník všech dob?"
Max Brett, Xman iDnes

Nezbývá než se utěšovat jiným citátem:
"I ti nejoriginálnější myslitelé dokážou za život vypotit sotva pár desítek skutečně původních názorů, a to si ještě nikdy nemohou jisti, které to jsou."
Martin Maniš, Softwarové noviny 11/1994

Žádné komentáře: