2021-01-10

Plevel se musí vytrhávat i s kořínky

Pyšnou princeznu už jsem chtěl nechat být, protože bych se rád věnoval i jiným videím a spoustě úplně jiných věcí, ale ohlas mě nakonec přesvědčil k obarvení dalšího kousku, který ve filmu bezprostředně navazuje na předchozí kolorované video.

Pasáž je ručně očištěná od škrábanců, v mezích možností je stabilizováno chvění kamery (oboje Denny) a obarvena (Tinterr). Tentokrát jsem se rozhodl respektovat parametry nastavené při digitalizaci a nijak jsem neměnil jas, takže obraz je trochu tmavší a méně kontrastní než u předchozího videa.

Bohužel se mi nepovedlo dohledat žádnou barevnou fotku šatů, které má v téhle scéně Krasomila na sobě (na výstavě kostýmů zřejmě nebyly), takže jsem si jejich barvy musel vymyslet. Uvažoval jsem o růžové, ale nakonec jsem se rozhodl pro žlutou, což se později v kombinaci se žlutými tulipány a narcisy neukázalo jako nejlepší varianta, ale už se mi nechtělo obarvenou část předělávat. Totéž platí i pro některé další detaily, které jsou v pohybu "barevně nestálé", ale snažím se své puntičkářství trochu krotit, protože jinak bych taky nemusel s úpravami skončit nikdy. =) Naopak se mi mezi fotkami povedlo objevit Krasomilinu paruku, takže barva vlasů by měla více odpovídat skutečnosti.

Příliš se mi nelíbí ani synchronizace obrazu a zvuku, ale mám podezření, že to je problém už samotného filmu způsobený tím, že byl zvuk téhle části nahráván dodatečně, protože oba protagonisté jsou slyšet stále zhruba stejně bez ohledu na svou vzdálenost od kamery.

Na závěr jsem pomocí DAIN nechal spočítat i interpolace snímků a vyrobil tak plynulejší verzi s 50 FPS, takže máte na výběr dvě verze a můžete si vybrat, jestli vám víc vyhovuje ta filmová (25 FPS) nebo televizní (50 FPS). Osobně mi ty rozdíly v tomhle případě nepřipadají příliš výrazné.

Snad ještě pro informaci: video jsem začal upravovat 31.10.2020 a skončil 9.1.2021, ale samozřejmě se nejednalo o souvislou práci a čistý čas jsem bohužel neevidoval. Snad někdy příště. =}

9 komentářů:

Kamil řekl(a)...

Je to prostě nádhera, tak vidět celou pohádku v barvě, to by bylo. Ale chápu, že to je strašně pracné. Jen dotázek. Program Tinter mi nefunguje na win 10. Je to možné? Chtěl bych zkusit také něco obarvit. Díky a mnoho zdaru do další práce. S pozdravem Schmied

Vít Čondák řekl(a)...

Trochu mě ten problém překvapuje, ale možné to je. Program je napsaný v C# a používá .NET framework, takže by možná mohl být problém v tom, že nemáte nainstalovanou aktuální verzi. Co přesně se při pokusu o spuštění stane? Vypíše to něco?

Kamil řekl(a)...

Jé díky za reakci, neudělá to vůbec nic. Chvíli se točej hodinky a nic.

Vít Čondák řekl(a)...

Hm, zkusil jsem dneska program použít na počítači s čistou instalací Windows 10 a na jeden problém jsem narazil. Pokud při prvním spuštění neexistoval podadresář s čb obrázky 3-denoise, tak se sice správně objevil dialog pro ruční výběr toho adresáře, ale pak se aplikace bez vysvětlení složila. To už jsem opravil a nahrál na web novou verzi, takže by se to teď mělo chovat přinejmenším jinak. =)

http://eriador.condak.cz/tools.php

Jinak se mi při prvním spuštění objevilo upozornění SmartScreen, že program pochází z internetu a může být nebezpečný, takže bylo potřeba kliknout na "více informací", zvolit "Přesto spustit" a program se rozjel.

Kamil řekl(a)...

Tak už to frčí, díky. Zkusím něco vymalovat, jen tak pro radost, protože se mi to strašně líbí. Největší problém je sehnat original barvy daného prostředí ve filmu. Z mé strany to je hodně o představivosti. Jen budu zkoušet. Mockrát díky. S pozdravem Kamil Schmied

Vít Čondák řekl(a)...

Prima. =) Ty podklady jsou samozřejmě problém. U Pyšné princezny se dá alespoň něco dohledat, ale u jiných starších filmů je člověk odkázaný většinou jen sebe. Pokud něco doděláte, tak budu samozřejmě zvědav na výsledek! =)

Anonymní řekl(a)...

NÁDHERA, DĚKUJI ZA ÚŽASNOU, BAREVNOU VZPOMÍNKU NA DĚTSTVÍ.

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den, obě Vaše ukázky kolorizace Pyšné princezny dokládají, že zlaté české ručičky ještě existují, a také ukazují Vaši lásku k české kultuře a k naší společné historii. To je něco, čeho se už od "České" televize asi nikdy nedočkáme, byť jí všichni povinně platíme 7 miliard ročně.

Nepřemýšlel jste o založení Crowdfundingové kampaně (kickstarter.com, hithit.com) a za získané peníze opatřit licenční práva a zajistit samotnou kolorizaci (mohl byste vytvořit tým lidí nebo rovnou firmu)? Myslím si, že by nebyl problém vybrat milión korun, možná i mnohem víc. Už jste totiž dokázal, že to umíte. A lidi tu pohádku milují.

Jiná možnost by byla vytvořit nějakou ONLINE platformu pro kolorování celého filmu. Kde by lidé mohli libovolně přicházet, vybrat si několika sekundový úsek a ten začít obarvovat. Platforma by nějak musela řesit koordinaci mezi lidmi a to, aby barvy všech těch úseků nakonec ladily. Např. by tam mohla být "knihovna" předmětů a šatů s přiřazenými barvami tak, aby jednotlivci nemuseli vymýšlet (či zjišťovat) vlastní barvy znovu a znovu.

V obou případech by se pak dalo říct "Národ sobě!"

Asi jsem se trochu nechal únest ... Ať tak či tak, fandím Vám. Obarvit Pyšnou princeznu je krásný sen. A Vy už jste ho začal realizovat.

Vít Čondák řekl(a)...

Ad 2/4/21 4:38: O podobných věcech už jsem někdy psal (část zdejších komentářů u prvního videa zmizela při reorganizaci účtů na Blogspotu). Nejsem si úplně jistý, jak by to s právy vůbec fungovalo, ale pokud je mi známo, tak práva k filmu patří Národnímu filmovému archivu a ten televizím (včetně ČT) pouze poskytuje souhlas s odvysíláním. Podle několika vyjádření NFA nemá zájem o kolorování čehokoliv, protože by to prý bylo "falšování filmové historie" a bez posvěcení NFA se oficiálně nic podobného provést nedá.

O přesunu celého kolorování na web jsem trochu uvažoval, ale je tam několik problémů:
1. Přepsat aplikaci do nějakého webového formátu
2. Server - všechny pracovní soubory (čb snímky, převodní tabulky, atd.) zabírají cca 25 GB na každou minutu filmu. Pro celý film najednou by tedy bylo třeba přes 2 TB místa a tedy server dedikovaný čistě pro tenhle projekt.
3. Konzistence - to je asi největší problém. Pokud by kolorování dělali náhodní návštěvníci, tak by byl problém zajistit jednotné odstíny a kvalitu.

Pro mě je pak trochu demotivující skutečnost, že celá oblast digitálního zpracování obrazu se v posledních letech docela rychle vyvíjí a dá se předpokládat, že to, co je dnes potřeba dělat ručně, bude třeba za pět let možné provést automaticky. Tedy možná. =)