2005-03-12

Podobnost čistě náhodná?

Jsem fakt jediný, komu předehra "Stay Loose" od níže zmiňovaných Belle & Sebastian připomíná "Šíleně smutnou princeznu" Jana Hammera? Jenom mi tam chybí Helenka Vondráčková. =)

7 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

zdar.. pravdepodobnost zeby Béla a Sebastiján znali tuhle pohádku, resp. ost, je dost malá..
horší je když to takhle "sampluje" a nepřízná: glorifikovaní a pozlacení sunshine mají na nové desce song - myslim ze to je Victimisanothernameforlover - ktery je cely postaveny na basove riffu songu od Joy Division - Isolation (i rytmus je hodne podobny). je to hnus.

Vít Čondák řekl(a)...

Jasně, já si taky moc nemyslím, že by to okopírovali, ale je to fakt docela dlouhý kus (možná osm taktů) a navíc to hraje nějaký obstarožní synťák, který byl v 60. letech poslední výkřik techniky. =)
Horší by to bylo s tím, odkud by to mohli znát. Jan Hammer je sice asi komerčně nejúspěšnější český hudebník vůbec, ale doba Miami Vice je už pěkně dlouho pryč.

Sunshine bych asi nebil (teda pokud Sunshine to kopírování nepřeženou natolik, aby se Buriánek po vzoru Curtise zabil =)- ono u té basy zase není tolik způsobů, jak to zahrát, každý styl si vynutí nějaký typický grif (nebo riff =). Ale asi si to pro porovnání zkusím poslechnout.

Anonymní řekl(a)...

jj.. s kopirovanim je to slozitejsi.. v podstate clovek muze slozit jen urcitou variaci neceho co uz tu bylo..

u sunshine me vazne stve ten nepomer mezi masovou glorifikaci te kapely ze strany medii a skutecnou kvalitou jejich tvorby.. jejich pracovitost je neodiskutovalnaja, ale o tom jestli jejich tvorba je opravdu tak skvela se da diskutovat:
a: oni tvrdí, že jsou post-hardcorova kapela s vlivy elektroniky - me zni jako punkrockova (s vlivy prave joy division, cure) popina se samply, resp. par synťáky.. jejich muzika v podstate nikdy nebyla hc.. zamrzi to kdyz clovek vi, ze daleko zajimavejsi veci - v oblasti hardcoru, emo, post-hc - jsou naprosto stranou zajmu major labelu (mam na mysli waave, lvmen, gnu nebo Wollongong).Proste tyhle kapely vytvářejsí v rámci svého žánru velice osobitou muziku což se o sunshine říct nedá. Jejich smůla je, ze nemají takovou PR. Nemají tak charakteristického frontmana jako je Jay Kay (btw on je fakt neco mezi Viky Cabadajem a indianem).
b: v lete jsem videl sunshine v trutnove.. koncert by me mohl bavit kdyby jejich pozerstvi neprehlusilo jejich hudebni produkciu.. proste pozy, "bloudeni po podiu"(kdyz takhle bloudila i eost pocatkem 90.let prislo mi to daleko prirozenejsi) a dalsi klise.

s tou basou s tebou zasadne nesouhlasim.. zacinal jsem jako basista, tudiz vim ze kdyz clovek chce tak cizi riffy hrat nemusi.

Vít Čondák řekl(a)...

Má vůbec smysl řešit Sunshine? =)

Ten Cabadaj je skvělé přirovnání =), akorát mám dojem, že K.B. si říká jenom Kay (Jay Kay šéfuje Jamiroquai).

Na podrobnější analýzu hc se moc necítím, ale s problémem "zajímavějíších skupin" se zřejmě nic udělat nedá. Prostě většina lidí se drží toho průměrného vkusu, který se mění relativně pomalu a ty "zajímavější" věci tj. to, co se víc odlišuje od průměru, se jim nelíbí. A násilím jim to většinou nevnutíš. =)
Ono i tak je neuvěřitelné, že Sunshine teď hrajou i rádia jako Kiss.
Základem je samozřejmě ta image - hlavně informace "to jsou ti, co uspěli v zahraničí", dál už to jde samo. =)

Basa - tak já jsem hudební diletant. Jasně, že by si tam mohli vymyslet něco jiného, ale to by pak mělo úplně jinou náladu (a možná by se to zase podobalo něčemu jinému =). Zdá se mi, že pokud to tam řežou po osminkách, tak tam toho moc nenavymýšlejí.

Vít Čondák řekl(a)...

BTW aféra Jay Kay už se řešila =)
http://blueskin.bloguje.cz/116422_item.php

Anonymní řekl(a)...

actually..

já v podstatě neřeším sunhsine. řeším přístup médií k nim.. dnes v reflexu, honza dědek: "jejich hudba u nás nemá konkurenci".

jay v rozhovoru pro reflex pak jen potvrdil to co jsem zde psal.

jeste jedna specialitka je ze ten zminovany song s basou od joy division je jejich pilotním singlem... :)))))

v podstate pokud oficialni media pristupuji k tomu takto, je mozne, ze mozna smysl bloggeru je pristup opacny.. mozna..

PS. s tim Jay (Kayem) se mi to nak dostalo do hlavy a neslo ven..

Vít Čondák řekl(a)...

"jejich hudba u nás nemá konkurenci" - Však je to pravda, ne? Kolik skupin víceméně kopírujících Primal Scream u nás existuje? =) (řečnění S. o hc bych celkem nezúčastněně ignoroval)

Publicistům se prostě není co divit. Sunshine jsou totiž jejich první výrobek v anglickém stylu. Skupina, kterou si publicisté sami pro sebe "objevili" a prosadili do povědomí a do playlistů těch opatrných dramaturgů, takže jsou z toho logicky nadšení. (Druzí v čekatelé pořadí jsou pak The Nihilists. =)

Navíc ono těch podobných skupin, které by se dostaly do médií, u nás opravdu není moc (vlastně žádná =), takže ono se to opravdu dá brát jako další krok kupředu (kulhavý, pět let za Anglií).
Vždyť stylově nejbližší "slavné" české skupiny jsou Chinaski, Lucie a Ready Kirken.