2005-03-17

Sun is shining...

Doba si žádá své - proč psát o něčem, co skoro nikdo nezná, když žhavá témata se nacházejí sama!
Tím nemyslím drogy a sex, které v titulku spolehlivě zařadí libovolný článek na libovolném serveru mezi nejčtenější, ale myslím tím téma, ke kterému v současnosti konvergují všechny hudební články v ČR.
Mám to jméno vůbec psát? =)

Pokud se diskuze o podobnosti Belle & Sebastian a Jana Hammera dostane rychlostí blesku rovnou k Sunshine, tak už to o něčem svědčí. Sice se nevyhnutelně i tenhle článek stane jen další cihlou ve zdi propagace Sunshine, ale co se dá dělat. Církev taky dělala co mohla, aby Melu Gibbsonovi dotlačila lidi do kina na Ježíše a oni to pak mohli kvalifikovaně, se znalostí problému, odsoudit. =)

Celá diskuze je s pawnbrokerem je tady, ale po vzoru jedinečného Jana Čulíka (heh =) z Britských listů jsem usoudil, že nejjistější a nejjednodušší metoda sebepropagace je z libovolného komentáře udělat samostatný článek. Taky se to pak dá omlouvat tím, že je komentář více na očích, což tímto činím.

Hlavní body pawnbrokera (redakčně upraveno =):
Glorifikovaní a pozlacení Sunshine mají na nové desce song Victim Is Another Name for Lover, ktery je cely postaveny na basovem riffu songu od Joy Division - Isolation (i rytmus je hodne podobny). Specialitka je, ze ten zminovany song je jejich pilotním singlem...

já v podstatě neřeším sunshine. řeším přístup médií k nim..
u sunshine me vazne stve ten nepomer mezi masovou glorifikaci te kapely ze strany medii a skutecnou kvalitou jejich tvorby..
dnes v reflexu, honza dědek: "jejich hudba u nás nemá konkurenci".

Tím záminka končí - vypínám mikrofon v publiku a beru si slovo. =)

"jejich hudba u nás nemá konkurenci" - Však je to pravda, ne? Kolik skupin víceméně kopírujících Primal Scream u nás existuje? =) (řečnění S. o hc bych celkem nezúčastněně ignoroval)

Publicistům se prostě není co divit. Sunshine jsou totiž jejich první výrobek v anglickém stylu. Skupina, kterou si publicisté sami pro sebe "objevili" a prosadili do povědomí a do playlistů těch opatrných dramaturgů, takže jsou z toho logicky nadšení. (Druzí v čekatelé pořadí jsou pak The Nihilists. =)
Navíc ono těch podobných skupin, které by se dostaly do médií, u nás opravdu není moc (vlastně žádná =), takže ono se to opravdu dá brát jako další krok kupředu (kulhavý, pět let za Anglií).
Vždyť stylově nejbližší "slavné" české skupiny jsou Chinaski, Lucie a Ready Kirken.

Problém je, že u nás není možné vytvořit svébytný proud, který by se dal vyvézt za hranice, všechno to jsou jen místní vlnky a jako velký úspěch je bráno, když si někdo z místních hudebníků alespoň všimne, odkud venku právě vítr fouká.
A pokud si toho do dvou let všimne i někdo z médií, tak je to malý zázrak.

Ovšem většina našich hudebních publicistů jsou lidé světaznalí, jsou to lidé s rozhledem, kteří se snaží sledovat světové trendy.
Světové v tomhle případě znamená Anglii (jkom) nebo USA (karl) (samozřejmě zobecňuju nad rámec slušnosti =), a když budeme hodně shovívaví, tak se možná něco málo najde i v tak provincionálních a beznadějně zaostalých zemích jako je Francie (francouzský rock?!) nebo Německo (německý rap?!), ale to jsou většinou spíše místní rarity, local heros. Výsledkem je, že se pak na ty originální české věci a trendy nahlíží jako něco méněcenného. Většinou sice právem, ale byli bychom vůbec schopni poznat, kdyby u nás právě vznikal proud, který ovládne populární hudbu na příštích dvacet let? (Ne že by něco podobného bylo příliš pravděpodobné. =)

Svým způsobem jsou ale skupiny jako Tři sestry nebo Divokej Bill zajímavé právě tím, jak jsou české a bigbítové (tohle už myslím je specifická česká rarita), ale "progresivní" publicisté je spíše berou jako "nudné zlo", protože přece vůbec nesledují zahraniční trendy. Jenomže zvláštnosti v přírodě taky vznikají hlavně díky izolaci a specifickým místním podmínkám a teprve pokud se vhodným způsobem změní situace okolo, tak se můžou dostat i jinam. Občas. Valná většina místních rarit totiž místní raritou zůstane až do svého vyhynutí.

Ale to kopírování a přebírání trendů se snad ani netýká hudby, ale celkové politické a ekonomické situace v té naší globální vesnici. Celá republika se přece musí podřizovat situaci v EU a v USA nezávisle na tom, jestli jsme nebo nejsme členy, nebo jestli "pamprésor" pochválí nebo zkritizuje evropskou ústavu.
Samozřejmě tímhle vším nechci říct, že mám po ruce nějaký recept, jak to změnit. Ono to snad ani změnit nejde. Copak se dá vzdorovat přírodě a tisícům věrných voličů? =)

Logicky jsou pak za největší hvězdy mezi odborníky ti, kdo z toho našeho předměstí alespoň vystrčili nos a zahráli si párkrát na návsi někde jinde. (A samozřejmě tím nemyslím československý festival v Chicagu. =)
Pokud jim dokonce někdo zatleskal, tak je celá Česká republika jejich a je velice pravděpodobné, že brzy dobudou i Bratislavu a s trochou štěstí i Košice.
Doufám, že se Sunshine staví i v Čierné nad Tisou a ve Vyšném Nemeckém. =)

Žádné komentáře: