2005-03-08

Pachatel neznámý?

Dneska je sice po celém českém hudebním webu hlavním tématem obnovení činnosti Rock&Popu, ale já tu mám něco úplně jiného! =)

Těžko bych si teď vzpomněl na nějakého interpreta, který mi vadí víc než Maxim Turbulenc.
Přestože se snažím před nimi utíkat na co nejvzdálenější místa, tak mě čas od času zaskočí nepřipravého.
Ztělesněním toho nejhorší z jejich tvorby je pak pro mě písnička Jede, jede mašinka. Tedy spíš z jejich produkce, protože si nevzpomínám, že by kdy zpívali nějakou původní písničku (ale samozřejmě možné to je - přece jenom nejsem skalní fanoušek =).

Ale o Maxim Turbulenc v tomhle případě vlastně vůbec nejde, jde o ten výše jmenovaný "hit".
Na té písničce mi vadí snad úplně všechno - kolovrátková melodie, jednoduchý rytmus a hlavně text. Navíc mám pocit, že už mě pronásleduje od nepaměti, a tak jsem si řekl, že zjistím, kdo je za to zodpovědný. Jak jinak, zkusil jsem to na internetu.

Stopy mě dovedly až k "recesistické skupině" (to je citát) Semtex, ale dál se stopa ztrácí v mlze.
Totiž celé aféře se už s důsledností sobě vlastní (ehm =) před časem věnoval Blesk, ale už tam je patrná určitá nejasnost. "Původním interpretem písničky je..." praví Blesk. Ne autorem, interpretem!
V podobném duchu jsou pak informace na jiných místech (hlavně u melodií na mobilní telefony - a tím se dostáváme k zajímavější otázce a to jsou peníze =):

Eurotel - Jede, jede mašinka (Šneberk Jiří)
T-Mobile - Jede, jede mašinka (Trad./Krásný/Šneberk/Zikmund)
hudba.hradiště.cz - Mašinka (Semtex / Karolína)
Volný.cz - Mašinka (Karolina/Šneberk/Zikmund/Krásný)
LP Na slovenskom plese - J. Krásný, J. Šneberk / M. Zikmund
Repertoár M.T. - Traditional / L.Krásný, J.Šneberk, M.Zikmund
Orionský zpěvník - Hudba: J. Šneberk, L. Krásný / Text: J. Šneberk, L. Krásný, M. Zikmund (i text tam mají!)

Pokud si to všechno přeberu, tak mi jako nepravděpodobnější správná varianta vychází, že autor melodie je už neznámý (čili lidová případně tradicionál =) a že text (ach bože!) je společným dílem členů skupiny Semtex (Lukáš Krásný, Jiří Šneberk) a M.Zikmuda (???). Úloha Karolíny v celém procesu zůstává nejasná. =)

A ty peníze?
Tohle asi otázka pro OSU, ale kdo vlastně dostává peníze za autorské poplatky (a jakou část)? Zvlášť by mě to zajímalo u melodií pro mobilní telefony. Tam totiž text není příliš slyšet =), takže proč by vlastně měli autoři textu dostávat nějaké peníze?
Samozřejmě se dá namítnout, že bez textu by písnička nikdy nezískala takovou popularitu, ale stejně mi to připadá dost zvláštní. To je opravdu možné zabrat libovolnou lidovou melodii a prohlásit se za spoluautora?A jak to funguje u cover-verzí anglických písniček? Co když pro jednu melodii existuje více textů? Dostává Fanánek od mobilních operátorů podíl za texty pro Těžkej Pokondr?
Pokud ano, tak už tady nebudu zbytečně na sucho plácat a raději půjdu pracovat na novém textu pro Beskyde, Beskyde. Už se mi totiž rýsuje učitý nápad - mělo by to být trochu do country (Běž, Kide!).

6 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Vidím že už zase nemáš co dělat. Co takhle nějaké Bubliny 2 nebo dokonce jsem se mi zdá od tebe něco slyšel o nějaké nové věci...

S takovou ten socialismus nevybudujeme soudruzi! ;)

Anonymní řekl(a)...

http://www.semtex.cz/pro-poradatele/object/pro_poradatele_12_soubor.doc

Michal M. (michal.mar@centrum.cz)

Vít Čondák řekl(a)...

>MM: Díky za doplnění. Je pozitivní, že alespoň samotná skupina v tom má jasno, ale do problematiky tantiém to bohužel příliš světla nevneslo. =)

Miroslava řekl(a)...

No já znám písničku mašinka ještě z dob, kdy Maxim Turbulenc neexisovali. Původní text (autor neznámý) si pouze upravili, ale nevytvořili. Byla to jedna z těch "nekonečných" písniček, kdy se přidávaly další a další sloky dle vlastní fantazie.

Vít Čondák řekl(a)...

>Miroslava: Tak Maxim Turbulenc jsem z autorství skutečně nepodezíral a článek snad nic takového ani netvrdí...? =)

Anonymní řekl(a)...

https://region.rozhlas.cz/odkud-prijela-masinka-zrejme-z-ostravy-8538497