2006-08-29

Jak správně recenzovat desky

Poslední dobou zjišťuju, že smířlivý tón recenzí se nenosí a hodnocení mezi 50%-80% už vůbec ne. Odstíny barev byly soudně zakázány, smí se používat pouze černá a bíla, což povede k rozkvětu české kulturní scény a pokud se během tohoto společenského procesu bez stop ztratí některé komerčně úspěšné skupiny a jeden holič, tak si toho v těch kontrastních barvách ani nikdo nevšimne.

Z obavy, že se mi nepodaří nic takového napsat, jsem poslední dobou radši o žádných deskách nepsal, ale teď už jsem si to snad ujasnil, takže bych se do toho mohl zase pustit. =)

Razorlight: Razorlight

Vezměte Jarvise Cockera, trochu ho omlaďte a omlaťte, aby u něho došlo k vážnému poškození mozku, a pak ho na půl roku zavřete na Guantanámo. Až vyleze, vypadne z něho tahle deska. Deska pro lidi, kteří si myslí, že Live Bed Show od Pulp je romantická písnička o ztracené lásce.

1/5

Kasabian: Empire

Žila byla jednou jedna mladá skupina, která nahrála písničku, která na svou dobu docela zajímavě kombinovala elektroniku a kytary a stal se z ní hit. Pak nahráli další podobné písničky, ale už v nich bylo méně elektroniky a začínaly se jedna druhé dost podobat. Pak nahrávali druhou desku a rozhodli se, že tentokrát to bude víc "roknrol" a kytary, ale deska docela zapadla, protože se z ní vytratila veškerá osobitost. Pak začali zmatkovat, nahráli třetí desku, které zněla jako kombinace první desky a garážového dema a po zásluze se vrátili zpátky do mrňavých venkovských klubů. Mluvím o EMF, jasný?

1/5

The Prostitutes: Get Me Out of Here

Server NMM.cz je v poměrně složité situaci, protože celou svou existenci vsadil na jedinou kartu. Na to, že vytvoří nějakou českou (tj. anglickou) kytarovku. Pokud se to nepodaří, klesne návštěvnost serveru a celá jeho existence bude ohrožena, takže tahle deska prostě MUSÍ dostat vysoké hodnocení. (Je snad jasné, že se logo NMM objeví na obalu desky!) Já jsem sice desku ještě neslyšel, ale to snad ani není zapotřebí, abych věděl, že to bude amatérská kopie Jodie Vision.

1/5

Thom Yorke: Eraser

Tahle deska by možná zněla docela dobře někdy dubnu nebo možná ještě v květnu, ale teď už je naprosto po sezóně. Už od června se to vůbec nedá poslouchat, jak je to ohrané.

2/5

Nelly Furtado: Loose

Super! Nelly dala konečně zase průchod svému černošskému já! Všichni si ještě pamatujeme její hiphopové hity jako Hot in Herre nebo Ride Wit Me, takže rozhodně nejde o nějaký komerční kalkul nebo tak. A úplně super je, jak v tom singlu zpívá úplně to samé, co hraje takový ten syntetizátor. Víte co... takové to "o-o-ó-o-ó-o-ó". To kdyby slyšeli Bach nebo Michal David, tak by se z toho pos*ali, že je to nenapadlo dřív. To je úplně hudební revoluce! A zbytek desky je ještě lepší a hrozně chytlavý, jenom si z něho nic nepamatuju. Ale svoje body si určitě zaslouží!

6/5

Lily Allen: Alright, Still

Ty woe! Wodwaazaney UB40 rewival! A jako úplně bez reklamy woe fak!!! Je to slavný samo wod sebe páč je to dobrý! Moc dobrý!!! To nepotřebuje žádnou reklamu jako. A taky je to jako The Streac akorát že to zní úpně yinak páč wona jako fak vůbec nerappuye a nemá flow. Ale má supr klip jak tam toho machra jako dycky woyebe a won je pak úpney debil. Prostě fak drsná něco jako Avril Laviň. Jo a je to letní!

100/5!!!

Uf... už jsem se po tom zápřahu vydýchal. Bylo to tentokrát lepší? =)

PS: Pokud někdo dokáže správně uhodnout, jak bych desky hodnotil normálně, jedná se pravděpodobně o telepata. =)

14 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Vyborny, trefny post :)

Anonymní řekl(a)...

Protože však The Prostitutes bude na NMM jistě psát kolega Franz, dostanou 100/5, a server tak přežije. :-)

Anonymní řekl(a)...

Leda v paralelním vesmíru... ;-)

Anonymní řekl(a)...

... jsem chtěl dodat. :-)

Vít Čondák řekl(a)...

spoonman: Jak jsem psal na konci, tak "text nevyjadřuje názor redakce". =) Každopádně já Thoma pořád poslouchám.

Vít Čondák řekl(a)...

T.: Dík!
A ty recenze... PP prostě je takový ramenatý a názorově extrémisticky vždycky, takže to beru s rezervou. Já bych na Prostitutes s hvězdičkama šetřil (3?). Je to vlastně dobře, že máme nějakou tu skupinu, která zní anglicky jak zvukově, tak jazykově, ale připadá mi to takové gallagherovské a nebaví mě to poslouchat... Ale to se týká většiny nových kytarovek, takže co se mnou jako nestranným soudcem? =)

Vít Čondák řekl(a)...

To zastřelení bych snad ani nevytahoval - ještě se toho někdo chytne! =) (Mimochodem ty 3 jsem samozřejmě myslel z 5 - takže vlastně taky 6/10.)

ad Němci - to sedí, ale to přehánění je u nás naprosto běžné. Když se objeví nějaká skupina, která nemá za světem (Anglií) moc velké časové zpoždění, tak pravidelně vypukne menší davová psychóza. Ale vlastně to je zhruba to samé, co se pravidelně koná v Anglii, jenom je to v těch českých měřítkách, takže je to o něco legračnější. Ale myslímm, že samotná skupina je v tom většinou spíš nevinně.

Anonymní řekl(a)...

Re:"Já jsem sice desku ještě neslyšel, ale to snad ani není zapotřebí, abych věděl, že to bude amatérská kopie Jodie Vision."

Není nad to být objektivním a nezaujatým komentátorem. BTW, desku už mám a logo NMM chybí. Smůla, co?

Vít Čondák řekl(a)...

VL: Vidím, že se opravdu nevyplácí přeceňovat všímavost čtenářů. =) Já jsem myslel, že jsem to na konci napsal dost jasně, ale pro všechny případy, aby bylo jasno: celý tenhle zápis NENÍ můj názor, je to parodie na ledacos, co mi přišlo pod ruku. A to že jsem nestranný jsem taky netvrdil, už proto, že s NMM mám něco málo společného. Ale smůla to je - to logo tam podle mě být mělo. =)

Anonymní řekl(a)...

OK, chapu a beru. Podarilo se ti zparodovat realitu tak, ze jsem ti na to skocil. A taky jsem tvuj post nedocetl do konce, coz se nevyplaci. Myslel jsem, ze to je jen dalsi z rady emotivnich kanalovych vylevu na tema The Prostitutes. Tak omluv moje trochu delsi vedeni :-) Mej se.

Vít Čondák řekl(a)...

VL: OK, mír! =)

Anonymní řekl(a)...

na desce (kterou ale stejně asi nikdy neuvidim) nemělo bejt logo, ale rovnou podepsaná fotka plisky.. mimochodem, kde se stala chyba, už si čet music svět?
http://three.fsphost.com/pete/nmm5.jpg

Vít Čondák řekl(a)...

life: To možná jo, ale připadá mi, že ta kráva si myslí, že prostě JE teriér nebo aspoň pes. (viz další zápis)

Vít Čondák řekl(a)...

life: No vidíš - já čtu britský tisk minimálně a dopracoval jsem se ke stejnému závěru. To je pozitivní, ne? =)
(Ovšem v tom případě mi asi uniká smysl té první připomínky...)