2005-12-13

Silnejší než smrt

Tak se zase po roce konal Český slavík a já jsem bohužel dostatečně nepoučitelný na to, abych se v něm pitval. =)
Nemám v plánu příliš rozebírat čelo tabulky, protože to je dostatečně okomentované z normálních médií, ale spíš mě zajímají různé rarity ve spodních patrech.

Loni (konkrétně 14. října 2004) jsem poslal na agenturu Musica Bohemica, která hlasování pořádá, mailem upozornění, že na webu v seznamu interpretů, který má sloužit hlasujícím jako vodítko, mají dost překlepů, několik chyb a pár zvláštností. Nejvíc mě zaujalo jméno skupiny "Peneři strýčka Homeboye" (aka "PSH") v podobě "Penetři strýce Homeboye", a pak přítomnost skupin "Oceán" a "Shalom", které jsou několik let přinejmenším "neaktivní".

Po dvou dnech jsem dostal odpověď, že překlepy a chyby v seznamu opraví, ale co se týká rozpadlých skupin, tak prý zasahovat nebudou, protože zveřejněný seznam je prostě první padesátka z minulého ročníku a oni nebudou nikomu upírat právo hlasovat pro jeho oblíbence. Ostatně Michal Tučný prý i několik let po smrti vyhrává různé (country) ankety, tak proč by měli zasahovat u skupin.

Napsal jsem ještě jeden mail, že se mi to moc nezdá, protože už "nominování" neexistujících skupin utužuje neměnnost výsledků Slavíka, ale na ten už nepřišla odpověď, a tak jsem čekal, co se z toho vyvine letos. Co byste řekli?

82. Oceán (213 bodů)
...
93. Shalom (154)
...
103. PENEŘI STRÝCE HOMEBOYE (127)

Na druhou stranu mě potěšilo solidní umístění fanklubu FCB, který se sice výrazně propadl, ale přesto zůstávají jediným zúčastněným fanklubem - a to má poměrně úzký repertoár. =)

101. Fanoušci Baníku Ostrava (131)

S ročním zpožděním jsem tak musel dát organizátorům za pravdu - nechat věcem volný průběh je u průzkumu veřejného mínění svým způsobem nejrozumnější a nejobjektivnější princip. Totální demokracie - co si lidé odhlasují, to dostanou. Ty výsledky totiž možná ani tak nevypovídají o našich zpěvácích, ale o celé naší republice.

Jen díky výsledkům Slavíka víme, že je u nás přibližně 30 lidí, kteří si o sobě myslí, že jsou fanoušky Oceánu, ale nevšimli si, že skupina se před dvanácti lety de-facto rozpadla.
Stejně tak jsme se dověděli, že existují lidé, kteří dokáží pět let za sebou komolit jméno poměrně známé skupiny a že většina těch lidí pracuje ve společnosti Musica Bohemica, s.r.o. =)

Největším překvapením je ale pěkné umístění "českého Elvise":

49. Zich Karel (396)

Oproti minulému roku sice Karel Zich klesnul o devatenáct míst, ale na člověka, který je sedmnáct měsíců po smrti, je to myslím docela kvalitní výkon! Co by za to třeba takový Pavel Vítek (69. - ale možná mu zrovna tahle pozice nevadí? =) dal?!

Myslím, že nebudu sám, komu tohle zjištění dodalo v dnešní době plné nejistoty trochu klidu a naděje. Je opravdu příjemné vědět, že v účasti v Českém slavíku nemůže intepretům zabránit ani smrt a že tedy Zichův jmenovec - Karel Gott - má velkou naději dotáhnout počet vyhraných Slavíků až na magickou stovku.

2 komentáře:

Karel Veselý řekl(a)...

i've just wet my shorts laughing!!!
genialni post :)))

Anonymní řekl(a)...

PSH by meli pod kongeniaalniim naazvem Penetři strýce Homeboye
vydat aspon singl-takovej paranormaalnii okamzik v ceskyy popmjuusick si riikaa o data record release..
jinak prvnii fosna dobraa_KAREL drogy nebere a prezil i tsunami-cenu i respekt cz obyyvaaku si jiste zaslouzii ;)
zdravim salut
nebo spiis banik pyčo
3.5cloveka