2005-12-05

Prej že rejže

Toulám se takhle servery českých periodik a zabloudím i na web časopisu Týden. Ale co to?! Nekrolog mrtvého hudebníka z klávesnice Jana Rejžka? Už zase?!
Já tedy Týden příliš podrobně nečtu, ale mám takový dojem, že tohle je snad třetí Rejžkův hudební nekrolog v řadě. To zavedli pravidelnou rubriku? A o čem bude Jan R. psát, pokud zrovna nikdo neumře? Nebo už mají v redakci v záloze nějaké opatření, aby se série nepřetrhla...? =)

No, nerozumím tomu.
Já neznám ani ty mrtvé hudebníky, ani jejich živé fanoušky, takže asi nejsem schopen posoudit jejich význam, ale opravdu se mi nezdá, že by mezi čtenáři Týdne bylo tolik lidí, kteří si ty články přečtou.
Tak pro koho to vlastně Rejžek píše? A dívá se ještě někdy dopředu nebo ho zajímají už jen bývali spolupracovníci STB (který máme rok po revoluci?) a mrtví rockeři? A byl Jan Rejžek v kině na Corpse Bride? =) A proč vlastně píšu o Janu Rejžkovi?

Samé otázky. Otázky, na které neznám odpovědi. =)

2 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

jasne, pise jeden nekrolog za druhym ale mne to pripadne jako rubrika co do tydne patri - navic vetsinou pise o nekom o kom nikdo z nas predtim neslysel, ale kdo sveho casu opravdu neco znamenal... vidim to jako opak bulvarizace a beru to jako osvetu... last but not least, rejzek je neskutecne cool...

Vít Čondák řekl(a)...

Tak mi se v souvislosti s Rejžkem vybavují různá slova a ani jedno z nich není "cool", ale dejme tomu. =)
Osvěta je obecně určitě chvályhodná, ale tohle mi připadá jako článek pro příliš úzký okruh lidí - tedy na to, abych to dal do časopisu, který nepíše jen o hudbě a měl by mít dost široký záběr. Bude někoho za třicet let zajímat třeba článek Jana Baluška u příležitosti úmrtí bubeníka Coldplay?
Navíc je typické, že ten článek o těch starých pardálech vždycky vznikne až v době, kdy jsou po smrti a už nic nového neudělají. To je záživné jak hodina dějepisu.
Ale samozřejmě pořád je možné, že od doby, co Rejžek s tou rubrikou začal, tak náklad Týdne stoupnul o 10% a redakce je zahlcena dopisy vdečných nekro-čtenářů...? =)
Asi to za nás bude muset rozhodnout spíš čas a šéfredaktor Týdne.