2005-06-23

Pravá alternativa

BřehyMele: ...takže si půjde zvyknout i na tuhle desku... :-)

Gunny: "Zvyknout"? =)

BřehyMele: Přesně tak. To je to, co musí alternativně naladěný posluchač dělat celkem pravidelně, aby se na nějakou alternativní věc nějak citově upnul. (Od toho je to ALTERNATIVA, ne?)

(vytrženo z pokračování debaty o Konvrzkovi)

8 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Když jsem slyšel "O starci". Konvrzkovy geniální přízvuky. Sral jsem smíchy.

Vít Čondák řekl(a)...

Tak to má asi tvoje spodní prádlo štěstí, že jsi to neslyšel celé. =)

Anonymní řekl(a)...

Hmm, chlapci si píšou o alternativě... Konvrzek není ale žádná alternativa ale obyčejnej folk-bigbít, kterej je zrovna v případě desky opravdu nemastnej neslanej. Jestli si takhle představujete alternativu, tak upřímnou soustrast...

Vít Čondák řekl(a)...

Hmm, folk-bigbít by to opravdu klidně být mohl, ale "obyčejnej" určitě není. Navíc to vyšlo u Indies, takže to MUSÍ být alternativa! =)
Sice si myslím, že řešit, jestli to je nebo není alternativa je blbost, ale jinak se rozpakuj a pěkně nám vykolíkuj hranice, abychom příště neudělali přešlap.
Jak teda vypadá ta "pravá alternativa" a kdo do ní patří?

Anonymní řekl(a)...

No s vymezením alternativy je to asi jako s uznáním a přesným vykolíkováním palestinsko-izraelskejch hranic... Pokud chceš vědět víc, podívej se do knihy Z. K. Slabého Svět jiné hudby. A stereotyp plynoucí z tvé recenze, který říká zhruba to, že to co je alternativní, je blbé a nedá se poslouchat, je omyl a předsudek.
Indies už dlouho nevydávají tzv. alternativní kapely (nehledě na to, že jich je u nás opravdu poskrovnu) - svou tržní strategii namířili na pro ně ekonomicky výhodnější mainsteamovou world music, která je v českém vydání opravdu strašně upocená šudlárna, přesto však ukrutně populární. Brát Indies jako záruku "alternativnosti" je neaktuální už tak něco přes pět let.

Vít Čondák řekl(a)...

Já samozřejmě souhlasím s tím, že Indies se za posledních pár let hodně změnilo, taky jsem tu poznámku myslel spíš jako vtip.
Stejně tak se nehlásím k tomu, že "co je alternativní, je blbé". Já jsem tam psal právě o tom, že takhle si spousta lidí alternativu představuje, protože o ní nic neví.

Anonymní řekl(a)...

Tak to mi uteklo, asi jsem suchar, ale v každým případě je to s těmi Indies smutný, ačkoliv je samozřejmě ten problém širší, protože vydavatelství tohohle typu se podřizuje převažujícímu posluchačskému vkusu a hlavně nabídce. Potěšující zpráva ale je, že mají v plánech záznam spolupráce Ivy Bittové s avantgardním orchestrem Bang on a Can. To zní nadějně, ale žádný extra produkční hazard to není. Nechme se překvapit. Ale samozřejmě mimo Indies existují vydavatelství jako Guerilla records nebo Blackpoint, které jsou nezávislé v původním smyslu slova, i když poslední produkce Black pointu tomu moc nenapovídá... No a pak ty Free Dimension, Silver Rocket atd. žeano...

BrehyMele řekl(a)...

to anonymous:
Mluvis mi z duse. Dovolim si sem vykopirovat komentar, ktery jsem soupnul do diskuzniho fora k tomu Konvrzkovi na MusicZone...

BřehyMele (22. 06. 2005, 09:56)
Indies 2005 už dávno není takový pojem to co Indies v roce 1995... Kde jsou Here, Dead House Chicago I.R.A., Despondancing, Pluto, Sey Un Peyjalero, Rány Těla a třeba Tornádo Lue... dnešních dnů?
Všichni výše jmenovaní se buďto rozpadli, a nebo přešli jinam. Indies už zbývá jen UJD, PVO, Václavek, Majerky... a Konvrzek. :-)
Prapor nezávistlosti dnes v Čechách (a Slovensku) čím dál tím víc nesou labely jako Silver Rocket, Free Dimension, Minority Records, Piper Records, Slnko Records, Redblack a jini...