2005-06-01

Léto už má našlápnuto (vol II.)

(komentovaný seznam festivalů na území Moravy a Slezka, část 2.)

Již avizované pokračování letní festivalové anabáze...
Pro připomenutí alespoň, že použitá stupnice hodnocení je od jedné do pěti hvězdiček.

**** Valašský Špalíček (23.-25.6.) je některými považován za nejstarší „nestředně-proudý“ festival u nás. Já se ještě za pamětníka tak zcela nepovažuji, ale to, čeho dosáhl Karel Prokeš pro tento festival za celou dobu jeho trvání, lze ocenit jedině maximálním absolutoriem. A to ať už je recenzentovi devatenáct a nebo pětašedesát.. Také bych vyzdvihl jakýsi promotérský čich nebo chcete-li cit pro to vozit do ValMezu (pro většinu posluchačů) zcela nová jména, která ovšem zakrátko zazáří a zůstanou, vemte jen The Frames jako nejkřiklavější příklad. A v neposlední řadě, mám rád také jakýsi patriotismus, tedy protěžování domácí scény, která je možná i díky Špalíčku ve srovnání s republikou jaksi nadstandartní. Třeba jen M&Ž, Ciment (respektive Kapela z Luhu) či Betula Pendula v době nedávno minulé; a Rauš, Docuku nebo Funková brigáda nyní...

Z domácích (či slovenských) luhů a hájů letos vystoupí: akustická verze Rauše, Traband, Živé kvety, Karel Plíhal, Dlhé diely (kdo ještě tyto Bratislavany neviděl, tak by rozhodně měl), Cymbelín, Majerovy Brzdové Tabulky, Vlasta Redl s kapelou, Triny, Budoár staré dámy (mladé dámy mají čerstvou desku „My o Vlku“). A třešničkou na dortu je baterie zahraničních hostů, přičemž Irsko má hned pětinásobné zastoupení, Čínu reprezentuje Feng-Jűn Song, Holandsko Wotienka a USA pak Joseph Parsons.

Dodatky k již uvedeným položkám...

**** Mikulov (12.-13.8.) - festivalu jsem oproti minulé verzi přidal hvězdičku. Za co, ptáte se? Romen Hanzlík vyrukoval s informací, že řady účinkujících rozšíří premiérová spolupráce Pavla Fajta a Moniky Načevy (!). Ta bude navíc i celým festivalem provázet (společně s Petrem Slabým). Zahraje také Marián Varga a kapela Metamorphosis.

***** Boskovice (14.-17.7.) - také UNIJAZZ už odtajnil finální plány festivalu. Jelikož jsou Boskovice mým „nej“, neubráním se možnosti tento stručně okomentovat.

Největší změnou je rozšíření programu tzv. scény za Muzeem. Ještě loni „vykrývala“ hluchý prostor sobotního a nedělního odpoledne, tentokráte se zde začne už ve čtvrtek v 18 hod, kdy vystoupí Dřevěné uhlí v jutových pytlích, Domácí kapela, Hm a New Kids Underground. Takže zatímco oficiální začátek festivalu, koncert Katky Garcia v 17 hod, ještě půjde s programem scény za Muzeem zkoordinovat, tradiční čtvrteční zahajovací filmovou projekci v letním kině (22h) asi ne. Loni byl na programu Kouř, a věřte mi, byl to začátek věru veselý…

Pátečním ránem začíná maratón pro Boskovice typického promítání krátkometrážních filmů (v kině Panorama). Scéna za Muzeem pak od 15 hod představí (téměř) to nejzajímavější z brněnské scény posledních let: Swordfishtrombones, VRM, Květy a Ty Syčáky (z Brna, města alternativy, chybí snad už jen Budoár).
Amfiteátr letního kina je od 20 hod dějištěm hlavního pátečního hudebního představění, a to v následujícím složení: Zdarr (pro mě osobně největší a zároveň asi jediná neznámá amfiteátrových večerů), od 21:20 samorost Jiří Schmitzer, dále valašský bard Tomáš Kočko s kapelou a od půlnoci maďarští Erzsi Kiss. Dle mého skromného názoru je celá dramaturgie večera… řekněme zajímavá. Takže jsem zvědav, jak tahle všehochuť bude ve skutečnosti zapadat do sebe.
Ale koho by to ke konci přestalo bavit, může případně zaskočit do synagogy, kde od 23 hod zahraje Zdeněk Vřešťál písně Nerezu. Schmitzer + Kočko + Nerez = téměř folkový páteční večer. Kotlíkáře nerad, ale tohle můžu.

V sobotu ráno jako obvykle (alespoň si to myslím, program jednotlivých bloků krátkých filmů ještě zveřejněn nebyl) první ranní program kina čítá blok pohádek. Tam prostě nejde nebýt. :-) Na hradě začíná první divadelní „odpoledne“, od 14 hodin se představí postupně Nejhodnější medvídci, Buchty a loutky, Divadlo V 7 a půl, Malé divadlo kjógenu a Vosto5. Scéna za Muzeem pak nabídne od 16:20 Doubravánek, Majerovy brzdové tabulky a MCH Band.
Sobotní hlavní program v amfiteátru letňáku od 20 hod pak čítá Blues Band Romana Pokorného (nejspíš poskytne něco málo času pro opožděný přesun ty, kteří raději alternativu Mikoláše a jeho MCH Bandu). Od 21:20 pak kuchyňský projekt Umakartu - jen pro připomenutí, projekt zaštítěný hvězdným triem Jaromír Švejdík (Priessnitz), Honza Muchov (Extáze sv. Terezy) a Dušan Neuwerth... Od 22:40 vystoupí neméně hvězdné (ovšem zdaleka ne tak známé) Lu. Pro toho, kdo čte pravidelněji tenhle plátek, by tohle jméno už nemělo být takovou neznámou... A od půlnoci vystoupí Tata Bojs. Tadlecta parta je v Boskovicích úplně pravidelně, řekl bych že skoro každý rok.
Mardoša taky celkem pravidelně celým festivalem provázel (tedy v dobách úplných „ladovských“ začátků TTB). A tipněte si, co by vám odpověděl na otázku ohledně jeho nejoblíbenějšího festivalu v Čechách? Ano, správně. Podobně jako pro mě má tenhle festival i pro Mardošu prý takovou „rodinnou“ atmosféru. Aby taky ne, když kompletní program a jeho chod zaštiťuje předseda UNIJAZZu (a také Mardošův táta) Čestmír Huňát.

A nedělní program, teda kromě již zmiňovaných projekčních bloků v kině a doposud nezmíněné jazzové scény v zámeckém skleníku (která funguje mimochodem už od pátku) obnáší druhé divadelní odpoledne na hradě. Začíná v 13 hod průvodem městem, následují pak Buchty a loutky, Kvelb a Studio Dům.

Naviděnou v Boskovicích...

Žádné komentáře: