2005-05-13

Zvuková nekompatibilita

Nine Inch Nails: With Teeth (2005)
Trent Reznor dělá mezi deskami takové pauzy, že zapomínám, jaká byla ta minulá, ale naštěstí jsem nedávno náhodou narazil na zajímavý technický článek o nahrávání The Fragile, takže jsem si to docela oživil.
Co jsem si všimnul, tak Reznor od té minulé desky vyházel prakticky všechny členy, kteří si pak pořídili svoje vlastní truc-projekty (Doom 3 anyone?) nebo se z nich stali propagátoři hudebního softwaru.
U The Fragile Reznor tvrdil, že je celá deska postavená na strunných nástrojích, rezonancích a disonancích. Na čem stojí With Teeth? Podle singlu to vypadalo, že si Trent vybral aktuální trend (ehm =) a že to bude relativně (na poměry NIN!) pohodová a jednoduchá kytarovka, ale u zbytku desky to tak docela neplatí. Tam se totiž tradičně ozývají i nějaké podivné pazvuky a bzučení, jakoby někdo zapomněl vypnout zesilovač a ten teď moduloval nějaké šumy. Analog voodoo? Možná - ale o dost jiné, než jaké je teď v kurzu. Spíše než "trenty" to je "reztro". =)
Ovšem nedá se popřít, že With Teeth je oproti The Fragile mnohem přímočařejší. To je asi pro většinu posluchačů dobrá zpráva, ale je tady i určitá skupinka, která čekala na ty ambientní hlukové plochy a rozlehlé kompozice a ono (skoro) nic. Jenomže kdo by se dneska ohlížel na nějaké fanoušky noise-ambientu, když je v čele amerického albového žebříčku? =)

Emilie Simon: The Emperor's Journey (2005)
Asi zase zrovna objevuju objevené, ale "dyš je člověk něuroda, něpomuže mydlo voda".
Tohle rozhodně není recenze, protože jsem zatím slyšel jenom pár ukázek, ale tohle stejně není normální řadová deska, ale soundtrack ke stejnojmennému francouzskému polodokumentárnímu filmu o těžkém životě tučňáků (Příběh tučňáka).
Schválně si teď udělejte přestávku a popřemýšlejte, jaká hudba se vám v souvislosti s tučňáky vybaví. Za chvilku si odpovědi vyhodnotíme... Už?
Tučňáci samozřejmě patří na jižní pól (doufám, že nikdo neřekl slovo "Island", ačkoliv...), ale autorka hudby nikoliv - ta patří do Francie, kde zatím vydala jednu desku (kterou jsem samozřejmě neslyšel =).
Ale to pořád jenom zdržuju před tím, než se dostanu k tomu popisu hudby:
Kníkající holka (na tohle spojení bych měl dát TM =), xylofon, smyčce a drobky elektronických granulí na ozvláštnění chuti - co může být lepšího? =)
Přiznávám, že těch smyčců je možná až moc, ale přece jenom to není přeslazené natolik, abych to nedokázal strávit, a tak mě trochu překvapilo, že zatím jediné dva komentáře filmu na IMDB zmiňují, že hudba je hrozná nebo že se k filmu nehodí. Vypadá to, že titul "wannabe-Bjork" nebo ještě lépe "cheap imitation of Bjork on a really bad day" se s Emilií asi potáhne, ale mi na první poslech připomněla spíše Emilianu Torrini (že by to souviselo s křestním jménem?) nebo Stinu (Nordenstam), takže to si když tak vyhodnoťte sami. Emilie určitě není interpretka, která by hlasem rozbíjela sklo nebo která by dokázala nadchnout lidi, kteří nesnášejí Lamb a žerou špunty do uší =), ale u zbytku populace by šanci mít mohla.
Krátké ukázky jsem našel třeba tady, ale spíš si poslechněte celou písničku The Frozen World.

3 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

fragile bylo taky na vrcholu americkýho albovýho žebříčku...

BrehyMele řekl(a)...

Guníku, dobře radím, NIN nepomlouvej! :-)
A jak to tak čtu, chtělo by to (pro Tebe a podobné) nějaký blogový průlet tvorbou.
Pro připomenutí...

Vít Čondák řekl(a)...

Já jsem samozřejmě nechtěl svatého Trenta nějak znesvětit. =)
Je fakt, že ta narážka na hitparády je trochu navíc - díky značce NIN se tam totiž stejně dostane prakticky všechno, co Reznor vydá.