2007-10-15

Radioheadness

Nevím, jak ve zbytku světa, ale na hudebním webu minulý týden fakt jednoznačně vládl Radiohead. To, že na Last.fm půjde v žebříčku interpretů na první místo, jsem předpokládal, ale že v žebříčku tracků obsadí celou první desítku a že tu desátou písničku si poslechne téměř třikrát (!) víc lidí než jedenácté "Stronger" Kanye Westa, to už bylo silně nad plán.

Dokonce se stalo něco neuvěřitelného - Radiohead se na Last.fm dostal i na první místo metalového žebříčku, který je z nepochopitelných důvodů vedený po jménem Czech Republic Chart. ;)

Stručně řečeno co se týče vyvolaného rozruchu, může být Radiohead spokojen. Teď bude ještě zajímavé sledovat, jak celá akce dopadla finančně.

4 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Myslim, ze s temi prvnimi deseti misty se to dalo cekat, hlavne po tom, co v breznu s zebricky provedli Arcade Fire. A prvni desitku komplet neobsadili jen kvuli ruznym tagum u zbyvajicich tri pisnicek. Jen ten naskok je trosku jina kava, ale to nejspis odrazi rozdil v popularite mezi Radiohead a AF. A jeste k tomu prispel fakt, ze In Rainbows vyslo bez jakychkoli leaku, ktere poslouchanost u ostatnich alb "rozmelnuji".

Anonymní řekl(a)...

Mě se líbí, že ty tracky jsou v žebříčku poskládány stejně jako sekvence na desce. Tj. trochu škodolibě by se dalo říct, že lidi v průběhu poslechu desky odpadávali a Videoteque už slyšelo nejmíň posluchačů. Podobná heuristická analýza by se dala aplikovat i na povyskočení Everything Is In Right Place. Statistický posluchač si možná řekl, co kdybych si tak ještě poslechl Kid A a po první skladbě to vzdal. A šel si pustit třeba Karma Police. Stejně mě ty žebříčky na Last.fm udivují. Děsím se chvíle, kdy bych - být jako statistický posluchač - pořád dokola posluchal jednu a tutéž desku, ehm, deset a více let. Jako v případě - co já vím - Metallicy

Vít Čondák řekl(a)...

karl: Ta odpadávací teorie může souhlasit, ale nemusí. Já mám taky u některých desek, které poslouchám častěji, víc poslechů u tracků na začátku desky, protože obvykle poslouchám desky v celku, ale někdy třeba odcházím, a tak to vypnu, na ten závěr už nedojde řada a příště si pustím něco jiného. Everything in its Right Place je ale určitě jiný případ - to je jasný hit! =) In Rainbows je ale zvláštní případ i tím, že tam není předem vybraný singl, ale věřím tomu, že se to časem nějak roztřídí samo a nějaký hit se z toho vynoří.

...kdyby jen Metallica, ale co teprve Joy Divison nebo dokonce Beatles?! =)

Anonymní řekl(a)...

finančně to dopadne dobře, (=nejvíc vydělaj koncerty)