2007-09-13

Boty s fajfkou

Občas je zajímavé, jak na různých místech postupně narazím na různé zprávy, které spolu nakonec nějak souvisejí. Třeba jenom trochu, ale přece...

První historka je už z jara. Jmenuje se "Muchow versus Berdych" a dotáhla do téměř do všech novin a dokonce i do zpráv na Nově!

Takže si to trochu zopakujme:

Aha

Patrně inspirován lednovou sázkou tenistky Marii Šarapovové s basketbalovým géniem LeBronem Jamesem odhodlal se také český muzikant Jan P. Muchow (35) jít do »běžeckého« souboje. Vybaven novým systémem Nike+ (čip v botě propojený s iPodem, načítající uběhnuté kilometry) včera předložil svou výzvu české tenisové jedničce Tomáši Berdychovi (21): „Pojď se poměřit, kdo z nás dvou do prvního máje naběhá víc!“

Bývalý fotbalista Muchow jde do souboje odvážně a takřka z voleje, bez většího tréninku. „Pár kilometrů jsem uběhl, ale ne moc,“ přiznal. Berdych, pokud výzvu přijme, tedy dost možná zachrání čest tenistů, protože Šarapovová v lednu, i když na Australian Open přežila až do finále, prohrála s Jamesem »o parník«. Čip jí ukázal 74,8 km, zatímco LeBron v NBA odběhal 112,6 km!

Ona mu teď při zápase bude muset sloužit jako podavačka nápojů. „Chci taky, aby byl v banku nějaký skutek, ale musíme ještě dojednat ,co to bude,“ řekl Muchow.


Závěr celé akce už takovou publicitu neměl, ale výsledek jsme se nakonec přece jen dověděli...

Musicserver

Pokud sledujete televizi, možná vám neunikla krátká sportovní zpráva: Jan P. Muchow se vsadil s tenistou Tomášem Berdychem o to, kdo uběhne víc kilometrů. Druhá polovička Ecstasy Of St. Theresa Kateřina Winterová mně po našem rozhovoru prozradila, že Mouchovi moc nadějí na výhru nedává. (...)

Jak dopadla tvá sázka s Tomášem Berdychem?

Já jsem naběhal sto sedm a Tomáš pětašedesát kilometrů, takže jsem to vyhrál. (smích)

Co tě k tomu vedlo? A proč ta medializace na televizi Nova?

To jsem taky koukal, ale nemohl jsem to ovlivnit. Ono šlo spíše o Tomáše, že je mediálně vděčný a nebyla to taková zásadně vážná zpráva, takže Nova se toho velmi ráda chopila. (smích) A co mě k tomu vedlo? Na to mám snadnou odpověď. Byla to pro mě výzva, hec, protože jsem dálky nikdy neběhal a spíš je nenáviděl. Byl jsem jen zvyklý na sprinty ve fotbale, který si s kamarády chodím zahrát třeba dvakrát do týdne i dnes, ale jinak jenom sedím ve studiu.


Osobně jsem byl z celé akce trochu rozpačitý. Předpokládám, že to měla být v první řadě taková zábavná akce a teprve v druhé řadě (a spíš podprahově) reklama, ale z toho pohledu to moc nevyšlo, protože z toho zahájení ta reklama až příliš koukala a asi proto byl pak závěr mediálně trochu rozplizlý.

Uplynulo pár měsíců a v Reflexu vyšel rozhovor s Romanem Týcem úplně o něčem jiném. Kromě jiného o několik let starém videu s krádeží policejních čepic přímo z hlavy.

Tohle video se nějak dostalo k lidem od firmy Nike. Najednou se mi ozval její marketingový ředitel, že by se se mnou potřeboval sejít, ale neřekl kvůli čemu. Sešli jsme se a ten chlápek byl překvapivě v pohodě. Do ničeho mě netlačil, nechtěl, abych něco konkrétního dělal ...

Ale mělo to háček.

Mělo. Prý by se mu líbilo, kdybych při braní čepice měl na nohou jejich tenisky. Nový model. Doma jsem si pak říkal: co je tohle za svět? Nadnárodní firma chce zaplatit můj "útok na veřejného činitele". Pro mě to znamenalo vyrovnání s tím, že mě buzeroval nějakej kretén s placatou hlavou, aniž by byl v právu, a ta přiblblá čepice byla pro mě symbolem zneužívání moci. Navíc v uměleckém světě jejich kradení postupně brali jako performanci, akční umění a způsob mého projevu. Vysvětloval jsem to všechno šéfovi marketingu s tím, že pro něj je to jen způsob, jak jiným kanálem zviditelnit značku. Nemohl jsem ručit za to, jak se to celé přetaví a že v důsledku to pro ně nemusí znamenat žádnou reklamu. On ale trval na tom, že se mu líbí, co dělám, a chce mě podpořit.


Zajímavé, ne? Dřív byly propagační akce Nike jaksi decentnější - možná až moc. =) Docela by mě zajímalo, jak pak dopad obou akcí zhodnotila firma. A vlastně i to, jestli ten pán v pozadí je pořád ten samý, ale to jsem se zatím nedověděl. Třeba to přijde zase za pár měsíců. =)

8 komentářů:

pwnbrk řekl(a)...

Cotoe? Gunnyho měsíc objevů!! Tak nejdřív Mistr a Markétka.. budiž. Pak Svoboda: Jiří Černý Svobodův postup jak napsat "šlágr" poprvé zmínil už někdy na sklonku 60.let a vždy byl při chuti to někomu zopakovat, naposled si pametam v souvislosti s Drákulou. A teď drahý Gančo... ti trvalo 6 měsíců, než jsi pochopil, že když se někdo dá vyblejsknout no časáku s ajpodem a najkama, tak je to prodakt plejsment. Muehehe!! (devil's laugh)

Vít Čondák řekl(a)...

Teda já mám asi fakt nějaký kritický měsíc, jelikož se citím neustále nepochopen. =)

"M&M" je určitě dlouhodobý dluh, ale jak mělo mimo jiné vyplynout z toho mého textu, tak je to proto, že jsem si z médií o té knížce odnesl úplně zkreslený obraz. Neustále se v souvislostí s ní zdůrazňuje "utlak komunistického režimu" a přitom je to v té knížce spíš jenom cítít v pozadí.

U Svobody jsem asi měl trochu rozšířit svůj komentář. Ty narážky jsem jsem už samozřejmě taky mnohokrát slyšel (nejsem si jistý, jestli zrovna od Černého), ale vždycky to bylo hodně nekonkrétní, kdežto teď mě zaujalo, jak to Štědroň pěkně rozebral.

Tady u bot jsem si ale myslel, že je to srozumitelné...? To je samozřejmé, že je to product placement, ale myslím, že správný product placement by měl fungovat spíš na podvědomé úrovni - tak jak to bylo s tím kradením čepic. Přijemce by ani neměl poznat, že to je (i) reklama, kdežto ta akce s Berdychem byla naprosto průhledná a tím pádem nepovedená. Přitom dřív to dokázali dělat nenápadně, takže nechápu, kde to v Nike vázne.

Anonymní řekl(a)...

To je panecku krasne shrnuti. Jen by me zajimalo, co bude muset Berdych udelat. Lestit Muchowovi struny na baskytare? Odehrat utkani Davis cupu v tricku EOST?

Anonymní řekl(a)...

Kdo to je Roman Týc?

majk řekl(a)...

roman tyc: http://tinyurl.com/32pkue

Vít Čondák řekl(a)...

majk: Dík za doplnění. V Reflexu je u toho článku taky krátký profil, ale tohle je asi lepší.

Anonymní řekl(a)...

Tak jsem si to nasel sam. No, cekal jsem neco pikantnejsiho.

Vít Čondák řekl(a)...

radek: Aha, taky jsem čekal něco divočejšího než tenisové školení. To se pak člověk nemůže divit, že ta zpráva takhle zapadla. Kde jsou ty časy, kdy se lidi sázeli o pojídání brouků...? =)