2007-07-08

Polské psí spřežení

Ahoj léto, ahoj prázdniny... =)

Studenti už nejsou ve škole a pracující v práci, takže ruch na internetu přechodně tichne a téhle okurkové sezóny bych chtěl využít k tomu, abych sem upíchnul několik úplně nepodstatných drobností, které by se sem během roku kvůli přetlaku jiných kvalitních a inspirativních textů prostě nedostaly. (Ehm... ;)

Tak třeba polská elektronická skupina Husky (myspace). (Mimochodem za to jméno jsem je proklel, protože jsem při hledání na internetu zpočátku končil na stránkách polských chovatelů psů. =)

Před časem mě na ně upozornil ps, že prý to je "polský trip-hop". Ukázalo se, že to není úplně pravda, protože je to spíš takový elektronický pop (jak někdo zhodnotil na last.fm: "taki polski lambik.. miód.."), ale co je typické, tak mi k němu chybí český ekvivalent. Nejblíž jsou nejspíš EOST a Khoiba (ta ostatně s Husky i kdysi hrála na nějakém polském elektronickém festiválku), ale museli by udělat nemožné - natočit odlehčenou a celkem veselou desku a aspoň polovinu písniček nazpívat česky, což opravdu neočekávám. =)



Nejspíš právě ta polština mě na desce Zgadnij (Uhodni) baví nejvíc. Na první poslech jsem si desku zhodnotil slovem "ujde", ale pak jsem si všimnul, že si ji podezřele často pouštím. Přitom anglické písničky mě až tak nebaví (nedotažená angličtina mi připomíná třetí českou skupinu do party - ranou Nieriku), takže to musí být kombinací hudby a polských textů a tím pádem jsem si říkal, že to asi skoro nikdo v ČR neocení, ale pak jsem si vzpomněl na Tara Fuki a vzniknul tenhle zápis. Přitom ty texty ani nebývají nějak moc komplikované, ale prostě se mi líbí jejich nálada... Zkuste si taky trochu zajiskřit, ať ve Vratislavi nemají tmu! =)

Iskrzy, iskrzy
napięcie między nami takie, że
można by
oświetlić Wrocław,
cały Wrocław, cały

dziś tak dobrze mi z tobą
ale jutro nie wiem

niech dzieje się co chce
iskrzy, iskrzy
napięcie


Další streamované klipy... teda "teledyski". =)

4 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Fajné! Díky za tip.

A propos potřebuju poradit - jak udělat ten "výstup" z Last. fm, který tady máš? Dik

Vít Čondák řekl(a)...

Už si úplně přesně nevzpomínám, ale myslím, že stačí zkopírovat adresu obrázku a přepsat tam alias. Jestli to nezabere, tak už jsem to bohužel zapomněl.

Anonymní řekl(a)...

a jaky ma teda smysl delat 10 let starou hudbu?

Vít Čondák řekl(a)...

Nejsem si jistý, jestli těch 10 let sedí, ale to není zas tak podstatné. Snad ještě není trestné vydávat desky, které nejsou avantgardní. =) Koneckonců existuje poměrně početná skupina lidí, kteří hrají nebo poslouchají hudbu, která má třeba 500 let a nijak jim to nevadí, tak proč by mělo vadit 5 nebo 10? Je fajn přijít s něčím novým, ale nemůžou to dělat všichni.

Kromě toho mám dojem, že poznat dneska "novou hudbu" je docela problém. Jsou nová hudba Kaiser Chiefs? Arctic Monkeys? Klaxons? Kudy vede hranice? A vešel by se ti do té kategorie třeba ještě někdo ze skupinky Lali Puna, Apparat a Caribou (ten ozvlášť =)?

Ostatně ty časově rozostřené bubny, které jsi použil v tom svém posledním tracku, taky zní jako něco od Chemiků kolem roku 97, takže ono je to s tím kolíkováním hranic často dost nejasné...