2007-04-15

Profesionální deformace

Sice jsem se zařekl, že o dalším Ladí neladí s mou diváckou účastí (dvě jsem z různých důvodů vynechal) tentokrát psát nebudu, zvlášť když ani jedna ze skupin není moje srdeční, ale drobná poznámka se nepočítá, ne? =)

The Prostitutes + Hudba z Marsu, 12.4.2007 (pozvánka)

Z koncertu Hudby z Marsu jsem viděl jenom konec, který mi ale stačil k zařazení do kategorie "slovenštější verze Sto zvířat" (pravidelní čtenáři tohohle blogu jistě ví, že znám jen dvě české ska skupiny a jako Švihadlo to neznělo =). Slovo "slovenštější" zahrnuje kromě národnosti i trochu špecifický humor, který evidentně připadá velice zajímavý a unikátní Mišovi Kaščákovi, ale osobně si myslím, že z historických a kulturních důvodů na Slovensku prostě nic jiného ani vzniknout nemohlo. (To nemá být urážka! =)

The Prostitutes zněli pro změnu jako The Prostitutes a musel jsem dát za pravdu Pavlu Kučerovi (mimochodem asi nejnadšenějšímu fanouškovi v publiku =), že čím déle hrají, tím méně jsou tam slyšet ti často předhazovaní Joy Division.

O to divnější pak byla beseda, kde se oba moderátoři neustále točili kolem otázky, jestli jsou The Prostitutes dost originální. Po třetí otočce už mi to připadalo trochu absurdní - zvlašť když vezmete v úvahu, že celá současná hudba je založena na tradici a kopírování hudby předchozí. Výška tónů, ladění, akordy, nástroje - to všechno by teoreticky mohlo být úplně jiné, ale tak nějak se to tradičně ustálilo a nikdo si moc nestěžuje. (Snad kromě Petra Fialy. =)

Navíc mi připadá, že největším nepřítelem originality v hudbě, jsou posluchači. Když se trochu odchýlíte od toho, co znají, tak už jim to obvykle připadá "divné", a když se pustíte do nějakých větších experimentů, tak se dokonce můžet dovědět, že "to už není hudba". Zkuste pak do takhle úzkých mantinelů nacpat nějakou originalitu - není to vůbec lehké!

Nejvíc mě ale v besedě pobavil Destroyer, když zmínil, že první turné The Prostitutes po republice "skončilo v červených číslech". Myslím, že to bylo poprvé, co tuhle manažerskou formulaci nějaký český hudebník použil před kamerou. A pak že The Prostitutes nejsou dost originální! =)

(Ale opravdu nevím, jestli mi to úvodní tvrzení s "drobnou poznámkou" projde. =)

6 komentářů:

tucznak řekl(a)...

co to je za "report", kdyz ani nenapises, koho si tam potkal?

:)

Vít Čondák řekl(a)...

;)

Kdokoliv má stále šanci napravit to tady v komentářích...

Jan Binder řekl(a)...

Vít umí zejména nesmírně elegantně posílat hudební elementy v řiť. Proč ne teď?!!!

Mr. Hide řekl(a)...

nebylo to české, ale španělské turné :-) to jen pro pořádek. jinak myslím, že to bylo poprvé, co jsem tuhle formulaci použil a to nejen před kamerou ale i v životě. debata o originalitě byla docela dost neoriginální a to je škoda.

Anonymní řekl(a)...

švihadlo neni ska, ale jedno z mála reggae, voe...

Vít Čondák řekl(a)...

HB: Vůbec nevím, o čem mluvíš. =)

Destroyer: Španělské? V tom případě pardon - asi jsem si to nějak spojil s tím předcházejícím obviněním, že "některé pražské skupiny vůbec nehrají mimo Prahu". Debata o originalitě byla hlavně hrozně dlouhá, ale padlo tam i pár zajímavých postřehů (třeba ten Vidiek byla trefa).

anonym: Však jsem psal, že zní jinak, ne? =) Ale abych nekecal - přiznávám, že je to bota. Zřejmě momentální myšlenkový zkrat kvůli té společné kategorii na Andělech.

(Dneska to je samá tisková oprava... =)