2007-01-03

Slezská vrána

Nový rok už sice dorazil ("pěkněvítám!"), ale já jsem ještě duchem nepřítomen, a tak budu zatím psát jenom o šišce. Ano, po Českém slavíkovi už se chystá další pravidelná kulturní veselice - Anděl.

Šiška dokonce tvrdí, že "letos oslovujeme akademiky, kteří jsou v hudební branži opravdovými odborníky a mají přehled," takže jsem opravdu zvědav, jak to bude vypadat ve skutečnosti. Členové redakce Křížovky se loni moc nevytáhli, ale na druhou stranu některé mladé redaktorky ze Stratosféry mě naopak potěšily, a tak si myslím, že redukováním (!) počtu akademiků na 617 (!!!) se toho zase tak moc nezmění. V tak vysokém počtu se to vždycky nějak "pokrátí" a vznikne všobecně uznávaný průměrný vítěz.

Letos mě zatím nejvíc překvapil vznik nové kategorie "ska & reggae". Opravdu bylo třeba zakládat novou kategorii, aby mohlo Sto zvířat něco vyhrát? =) Samozřejmě přeháním, protože reggae a ska neposlouchám, a tak nemám přehled, ale nezdá se mi, že by se to u nás skupinami tohohle stylu zrovna hemžilo, tak z čeho se vlastně bude vybírat?

No, rád se nechám překvapit..

6 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

tak tenhle post se ti vito opravdu poved.
co se tyce odbornosti "akademiku"... pamatuju se, jak jsem se loni chytil s jednou znamou, co dela v jednom divcim teenage casopise a sdelila mi, ze je "akademikem" (budiz uvozovky pro toto slovo!), na me narceni, ze je mimo reagovala, ze nanoru je tam taky, tak co :), coz pro me nebyl velmi uspokojivy argument.
s tou kategorii ska & reggae mi to prijde opravdu smutne, ze muze vzniknout katergorie jenom proto, ze tricet let stary (a mrtvy!) hudebni styl, je v cesku najednou tak popularni... ostrihal bych jim ty dredy vsem! obvzlaste tem peknym holkam, ktere se kvuli jedne vidlacke ceske vlne takto hyzdi :)
at zije mir!

BrehyMele řekl(a)...

z tohoto pohledu je zpoždění pouhých dvou let milým překvapením...

znám jenom Babalet, a lokomotiv šůůům =)

Vít Čondák řekl(a)...

>pp: Vidím, že jsem ti přihrál ideální téma. =)

S těmi akademiky je to ale těžké. Na to, aby to byla všeobecně ("celospolečensky" =) uznávaná anketa, je třeba, aby tam těch akademiků bylo hodně a pokrylo to celou scénu - a to včetně popíku, protože jenom televizní ksichty přitáhnou další publicitu, kterou pořadatelé z pochopitelných ekonomických důvodů potřebují. A protože výsledy budou vždycky takové, jaké je porota, tak pak "není sebemenší vůle to měnit". Na to, aby akademie měla nějaký větší "odborný" význam, by se měla zredukovat tak maximálně na 100 lidí, ale to asi neprojde. Vždycky si ale můžeme nějakou cenu bez rozpočtu na TV přenos založit sami a do poroty vybrat jen "prověřené kádry". =)

>t: Ten seznam vypadá na první pohled vydatně, ale... Skupin je tam asi 50, jenže několik jich nesplňuje kritéria (Polemic - SK, Elektrick Mann - to je styl sám pro sebe, ...?), pár dalších jsou veteráni z druhé světové (Švihadlo, Hypnotix, Babalet, Yo yo band, Šum svistu, ...) a asi o dvaceti slyším prvně, takže si troufám tvrdit, že nejsou příliš známé a že nemají šanci. Ten zbytek by teoreticky připadal v úvahu - ale kolik že jich zbylo? Já to odhaduju tak na pět. =) Ale samozřejmě je to pohled zvenku, takže třeba to dopadne jinak.

Hlavně si ale myslím, že by se ty kategorie neměly neustále měnit. Jak pak má vzniknout nějaká tradice a prestiž, když kategorie není s čím poměřovat?

BrehyMele řekl(a)...

lituji, ale Tvůj přispěvek postrádá závěrečnou třešničku... :-)


neskončil libovolným citátem Nebřenského Vltavy... :-)

Vít Čondák řekl(a)...

>t: K těm alternativním cenám mě dodatečně napadla ještě jedna varianta. Vzhledem k tomu, že hlasování všech akademiků se zveřejňuje, by bylo docela dobře možné si ten soubor stáhnout, smazat "křížovkáře" a nechat si spočítat korigované výsledky. Každý by si vlastně mohl jednoduše vygenerovat výsledky podle toho, které akademiky uznává. Divím se, že to APH rovnou neumožňuje na svém webu. =)

Anonymní řekl(a)...

hoši hoši, tolik slov a tolik emoci kvuli-va cenam...Ivushka Bittova a rada dalsich zivych tvurcich bytosti by mohla vypravet o emocich s obdrzenim cen, s omyly pri obdrzeni cen (Michal Nemec) a vas jeste trapi kategorie, kvalita nominovanych ci nominujicich respektive hlasujicich...ufff, ti akademici si vasi pozornost nezaslouzi, fak. co treba heslo dne "udelej (vyhlas) si svou anketu"...
ne-akademik