2006-12-11

Demokracie ano, ale s mírou, soudruzi!

aneb "Don't trust any statistics you did not fake yourself."
(Winston Churchill)

Další rok, další Český slavík, další zápis na blog. =) Žádné větší překvapení se opět nekonalo, ale přece jenom je to naše nějvětší hudební anketa a mě většinou zajímá, jak se veřejné mínění vyvíjí, a tak jsem oslaben nachlazením a posilněn dálkovým ovládáním (bylo ho často potřeba =) přečkal většinu sobotního programu a ještě jsem si zaskočil pro přídavek (totiž kompletní výsledky) na web.

Takže co je nového od loňského zápisu? No, skoro nic. Oceán i Shalom víceméně drží pozice (81. a 97. místo), stejně tak se drží Karel Zich (+2004, 58.), Petr Novák (+1997, 80.) a v kategorii zpěvaček Zuzana Navarová (+ 2004, 29.!)

Největší nepříjemné překvapení na mě ale čekalo na úplném konci výsledků v podobě dodatku:

V průběhu hlasování byly na internetu zveřejněny výzvy k organizovanému hlasování ve prospěch skupiny Walda gang a Eva a Vašek SURF a ve prospěch zpěváka Záviše.
Vzhledem k tomu, že formou kterou se tak stalo došlo k závažnému porušení pravidel ankety, byly tyto subjekty ze sčítání vyřazeny.
Stalo se tak v okamžiku, kdy tyto subjekty překročily 50. příčku ankety.


(Mimochodem v té druhé větě chybí dvě čárky, ale takhle to tam napsali pořadatelé, takže jim do toho nebudu zasahovat. =)

Tak to bychom měli! Když se v první třicítce umístí mrtvá zpěvačka, tak je to v pořádku, ale když se někde v první padesátce (takže kde vlastně?) umístí naprosto živý "porno-folkový" zpěvák nebo důchodcovské idoly, tak to v pořádku není, protože existuje podezření, že si někdo dělá legraci. Nebo dokonce srandu?!

Ale na základě čeho vlastně pořadatelé poznali, že se jedná o "pokus o ovlivnění"? Na základě výzvy? A kolik lidí ta výzva skutečně ovlivnila? Kolik důchodců četlo nějakou výzvu? Nemohlo se stát, že většina hlasů pro Evu a Vaška byla myšlena naprosto upřímně? Já to samozřejmě netuším, ale Musica Bohemica zřejmě ano. A to nemluvím o tom, že všichni hlasující do svého hlasu investovali pár korun za sms. Peníze za hlasování se pořadatelům jistě hodí, takže by MOHLI mít alespoň tolik slušnosti, aby započítali všechny hlasující - i ty, kteří se jim nehodí do krámu.

Právně je to zřejmě v pořádku, protože pořadatelé postupují podle svých pravidel, která předem zveřejnili na webu, ale co takhle příští rok "uveřejnit na internetu výzvu k organizovanému hlasování ve prospěch Karla Gotta"? Myslíte, že po překročení 50. příčky ankety bude taky ze sčítání vyřazen? (...moment, čekám na výsledky hlasování... =)

Vlastně mě překvapuje, jak vážně samotní pořadatelé výsledky berou - vždyť je to proboha jenom anketa popularity zpěváků, nerozhoduje se tam o vstupu do NATO nebo o postavení raketové základny, a přesto cítí potřebu si výsledky upravit, aby nedejbože nedopadly jinak, než si nalinkovali. To má být boj za svobodu a demokracii?! =)

5 komentářů:

BrehyMele řekl(a)...

bez postu s timto tematem si uz vanoce ani nedovedu predstavit :-)

k vyzve pro hlasovani v prospech Karla Gotta se mnou klidne pocitej

Vít Čondák řekl(a)...

Jak to bylo s Wotchi netuším, TAK podrobně Slavíka zase nesleduju. =)

Ale o té kampani jsem mezitím začal vážně uvažovat a myslím, že Karel by nebyl dobrý terč. Je tam velké riziko, že ty hlasy stejně uznají a vzhledem k tomu, že by pravděpodobně vyhrál i tak, tak by se dopad akce špatně hodnotil. Chtělo by to někoho, kdo je vpředu, ale trochu v závětří, a tak mě napadla Helena Vondráčková. Ta navíc Slavíka nikdy nevyhrála, takže by to v případě započítání hlasů pro ni mohla být taková pěkná výzva "děkujeme, odějděte". No a pokud ji vyřadí, tak vlastně taky. =) Prostě s Helenou se nedá šlápnout vedle!

Anonymní řekl(a)...

ale Helena Slavika uz vyhrala. Jen to bylo v roce 1965 :)

Dukaz prikladam

Proto si dovolim navrhnout Michala Davida, uz jen za vse, co ucinil pro ceskou popmusic.

Vít Čondák řekl(a)...

A sakra, s Helenou 1965 to je trochu čára přes rozpočet... Michal David by si to určitě taky zasloužil =), ale připadá mi, že v současnosti se umisťuje trochu nízko na to, aby to vyřazení bylo dostatečně razantní...? Navíc mám trochu obavy, že kdyby ho nevyřadili a on se někde umístil, tak že zrovna on by to vzal spíš jako povzbuzení - to už předvedl v souvislosti s Hostelem. Ale uvidíme - do příštího ročníku je ještě času dost, třeba se nějaký favorit sám "nabídne". =)

Anonymní řekl(a)...

A mrtvoly v žebříčku navíc dokládají, že smrt Karla Gotta v této anketě prachvůbecnic neznamená...