2006-11-21

Dobude Sacha Baron Cohen i Čechy?

Je zvláštní v těchto měsících sledovat v českých médiích kampaň na poslední S. B. Cohenovo dílo. Vlastně na jakékoliv jeho dílo - v Čechách... :-) V Anglii ta "mediální tlačenka" probíhala, někdy počátkem roku 2000, podobně. Tedy až na to, že Ali G byl takříkajíc na domácí půdě, a střílel až na výjimky „do vlastních“. Tam a tehdy jsem mu také podlehl... :-)

O několik měsíců později, maje na VHSce několik z oněch šesti dílů jeho první samostatné večerní Da Ali G Show na Channel 4, jsem se doma v okruhu svých známých stal něco jako jeho zvěstovatelem. :-) (tímto zdravím své apoštoly Čondyho, DD i všechny další...)

Nemá smysl rozepisovat se blíže k aktuálnímu Boratově Nakoukaní a ani předchozím Ali G “dílům”, článků na toto téma je více než dost... Neodpustím si ale jednu výtku k nepřesnosti, kterou obsahuje valná většina materiálů které jsem četl, naposledy třeba 13.11. v Lidových novinách. (Neopisují od sebe tak trochu autoři všech těchto článků? :-). Totiž, že postava Borata se poprvé objevila v roce 2004 a že to bylo v Da Ali G Show dělané pro HBO. Není tomu tak, Borat jakožto Cohenovo alter ego se objevilo již v roce 2000 na Channel 4. (Důkazy předložím na požádání :-).

Otázkou zůstává: dobude Sacha Baron Cohen i Čechy? Uvidí se již brzy, česká premiéra je 23.11.2006.

Jedno je jasné, svět už má, snad z výjimkou Kazachstánu =), v kapse...

6 komentářů:

Vít Čondák řekl(a)...

Na ty nepřesnosti a opisování už si stěžoval Balda v Reflexu. Ale s původem Borata je to asi složitější:

Ale Sacha Baron-Cohen se od Garyho Reicha vydal za svým druhým učitelem, Harrym Thompsonem z BBC, do pořadu Comedy Nation, a tam se zrodila jeho druhá postava.

Borat se tehdy ještě jmenoval Christo, pocházel z Albánie („Dzien dobry. Přišel já k vám z Albenski televizja ...“), jeho reportáže popisovaly temnější stránky britského života, než je regata nebo hon na lišku z Boratovy nejslavnější sezóny, ...


Jinak Balda a Fuka to teda pěkně rozbalili! =)

BrehyMele řekl(a)...

Inu, pokud již před premiérou podlehli tak "význační" čeští filmoví publicisté =) (jak je radno zříti z předchozího odkazu), tak si Sacha a comp. můžou odškrtnout i ty Čechy... =)

Wikipedia píše: Borat Sagdiyev (Russian: Борат Сагдиев) is a fictional Kazakhstani journalist invented and portrayed by the British comedian provocateur Sacha Baron Cohen for Da Ali G Show, an unstaged and unscripted show in which Borat interviews people who believe that he is a real Kazakhstani television journalist. Sacha Baron Cohen first presented his foreign reporter concept to Channel 4 in 1994, and within a few years Borat was a popular success.
A dále pak: Borat evolved from previous characters that Sacha Baron Cohen had developed: An unnamed Moldovan TV reporter (for LWT/Granada TV and the BBC's Comedy Nation) and an Albanian TV reporter called Kristo (for the Paramount Comedy Channel).

Takhle nějak vznikají legendy? =)

Jinak, ten Baldův článek jsem zaregistroval, ale ještě nestihl projít... =(

Vít Čondák řekl(a)...

Tak ještě něco... =)
Zaujalo mě, jak Balda psal, že viděl záběry, kde Sacha "s plyšovými sobími parůžky na hlavě baví děti na F2F". Kde to asi tak mohl vidět...? Hm... Že by YouTube? - No jasně! =)

Je tam jedna zajímavá anglická reportáž, kterou všem vřele doporučuju. e že by to pan "Baldachýnský" napsal špatně, ale video je přece jenom video. =)

první část
druhá část

pwnbrk řekl(a)...

Jagsemash!
Vcera jsem cetl naky Daily Mirror nebo co to bylo za shitku.. a tam se prezident Kazachstanu pri navsteve UK zminoval o tom ze se pri Boratovi moc bavil.. po pravde, moc mu to neverim :) . Naopak hromadne Cohena zaluje rumunska vesnice, ve ktere se natacely uvodni sceny filmu.. prej se u nich natacel i naky film s gojko miticem, a ten prej byl lepsi.

Vít Čondák řekl(a)...

O tom prezidentovi to už přebraly i české noviny, ale taky mu moc nevěřím. =)

Ovšem Gojko Mitič, to je jiné kafe! =)

ods řekl(a)...

Rozhodne dobude, je spousta lidi, kteri by na tohle nebo na Moora nesli - protoze je vubec globalni deni nezajima - ale diky medialnimu natlaku sli a nakonec byli radi.