2006-07-17

Z. o Z.Z.

Konečně zase nějaké téma, které spojuje kulturu a fotbal... =)

Vždycky mě zajímá pozadí věcí (věcí! =), a tak jedna z věcí, která mě pořád mrzí, jsou chybějící titulky o autorech u reklam. Fakt! =) U filmů se člověk může po autorech podívat na spoustě databázových serverů, ale reklama má zvláštní režim, takže je úspěch, když má člověk kde vypátrat aspoň použitou hudbu.

Třeba teď během MS mě docela zaujala reklama "jak dva malí kluci svolávají slavné hráče na plácek a hrají s nimi fotbal". Zaprvé moc pěkně a stylově vypadá a za druhé obsahuje několik vtipných drobností (především Beckenbauer ze stroje času a taky (téměř) rekonstrukce slavného nególu Anglie Německu z MS 1966 - tentokrát v provedení dvojice Lampard + Kahn). Po tom, kdo reklamu natočil, jsem sice nepátral, ale stejně jsem měl určité podezření... které se mi dnes potvrdilo (a bez pátrání =).

Zidanův příběh na iDnes
    ...
    Očima režiséra: Je to plachý aristokrat

    Před mistrovstvím světa jsem točil reklamu pro Adidas, jak dva malí kluci svolávají slavné hráče na plácek a hrají s nimi fotbal. Zidana jsme natáčel v Madridu, měl na mě hodinu dvě, takže jsem se pořád díval na hodinky, abych věděl, kdy už mi odejde. Choval se úplně klidně a působil na mě jako plachý aristokrat.

    Elegán.

    Jak na mě reagoval? Nezkřivil mi ani chloupek, fakt. *

    Mám s ním společnou fotku. Stojí mi na pracovním stole a hned tak asi nezmizí...

    IVAN ZACHARIÁŠ, český reklamní režisér
    ...


Vypadá to, že Ivan Zachariáš je v reklamě prostě u všeho a navíc mu to jde moc dobře, takže našeho mezinárodně nejúspěšnějšího režiséra (slovo "reklamního" vypouštím zcela úmyslně =) současnosti byste měli znát, i když nejste úplně trendy. =)

Asi nejlepší rozhovor z poslední doby vyšel v HN, ale zkuste se třeba podívat na nějaké ty Zachariášovy reklamy na YouTube. (Moje nejoblíbenejší je asi Stunt City.)

Vlastně mám jenom jednu připomínku - Ivan Zachariáš by si měl rozhodně pořídit nějaké osobní stránky, které by jeho reklamní i jinou tvorbu nějak integrovaly, abych to nemusel hledat po celém internetu. A hlavně aby tam byly titulky a seznamy spolupracovníků (nemyslím STB, ale štáb =).


* Neříká se obvykle spíš "nezkřivil ani vlásek"? No, nebudu se v tom raději moc patlat, pro Z.Z. by to mohlo být trochu citlivé téma a nerad bych dopadl jako Marco Materazzi... =)

1 komentář:

Vít Čondák řekl(a)...

d.h.: Tak tohle je fakt vhodný dodatek! =) Dík!