2006-02-20

Z Těšína vyjíždí vlaky aji do Prahy

Původně jsem chtěl tenhle zápis věnovat tomu, že se chystám(e) do hlavního města za kulturou, ale pak mě napadlo, že už jsem přece byl za kulturou o víkendu v Ostravě - a je snad ta naše, místní kultura, horší? To určitě ne! =)

Těšínské divadlo: Těšínské nebe / Cieszyńskie niebo (případně naopak)
18.2.2006
Pasáž o tom, jak jsem na představení zapomněl, vyrazil na poslední chvíli, před nosem mi ujela tramvaj, do DK Vítkovic dorazil pět minut po začátku, omlouval se uvaděčkám, ale nakonec se přece jen dostal dovnitř, bych raději vynechal, ano? =)
Ještě pro ujasnění: vím o tom, že představení už je trochu starší, ale do Těšína nejezdím a CD se záznamem představení jsem taky neslyšel, takže jsem si s sebou přinesl pouze znalost písniček "slezského barda". =)
Když jsem se rozhlížel okolo, tak mě překvapilo, že publikum bylo opravdu různorodé - kromě trendařů tam byly asi všechny sociologické skupiny. =) Měl jsem trochu obavy, jestli je možné, aby se představení všem těm různým lidem líbilo, ale asi trochu zbytečně - vypadá to, že ano. Spojovacím prvkem byly všechny ty známé Nohavicovy písničky, spiklenecký pocit, že tohle je "naše domácí divadlo", a povědomý styl režiséra Radovana Lipuse.
Po pravdě řečeno celou dobu jsem čekal, kdy se na jevišti objeví David Vávra a začne opěvovat funkcionalistickou architekturu kavárny Avion. K tomu samozřejmě nedošlo, ale jinak to byl Šumný Těšín jako když ho vyšije - poučení s letopočty, nečekané vpády historických osobností, scénky a vlastně i ty písničky (vzpomínáte, jaká písnička procházela v TV Šumnou Opavou?).
Kvůli toho "místního ukotvení" bych ale docela rád viděl, jaké (by) byly reakce na představení třeba v Praze, protože čeština a polština se na scéně střídaly v docela slušném tempu a to je ještě doplňovaly kousky němčiny, jidiš (či co) a samozřejmě "po našimu" =). Já tedy polsky, německy a po našimu většinou rozumím, ale stejně jsem měl na některých rychlejších místech dojem, že úplně všechny narážky nestíhám sledovat, takže by mě zajímalo, co na to může říkat české nebo polské publikum ve vnitrozemí.
V Ostrave to ale rozhodně funguje výborně!

Escape Forever 2
23.2.2006
Ach, já už se tak těším na opékání buřtů kolem táboráku uprostřed Akropole... =)
Na tomto místě bych asi ještě mel uvést na pravou míru jednu věc - pokud čirou náhodou existuje někdo, kdo je zvědavý (nic jiného než zvědavost asi nepřipadá v úvahu =) na vystoupení Umakart revivalu na druhou jménem Sololit, ten si bude muset nechat zajít chuť. Dostali jsme sice lákavou nabídku zostudit se po boku Umakart Revivalu, ale po dlouhých diskuzích jsme se omluvili pro nedostatek talentu a hlavně koncertních zkušeností. Pro případ, že by omluvenka nebyla uznána, navíc Z. (aka Břehymele) pro jistotu už před týdnem onemocněl a podle posledních zpráv se v žádném případě nemůže uzdravit dříve než 24.2. No, co se dá dělat... V publiku je taky hezky. =)


Sperm Fest
25.2.2006
O Sperm Festu už se toho napsalo tolik, že už je jasné, že kdo tam nedorazí, ten bude donucen navždy opustit český hudební internet! =)
Já jsem si zatím z programu poznamenal toto: The Notwist - Monika Načeva - Floex - Mateřídouška - All Is Full All Love (videoklipy). Dál se uvidí.

5 komentářů:

olivia řekl(a)...

ech jo, já se na Sololit tolik těšila :-( Nebo jsem byla tolik zvědavá? Těžko říct :-)

Vít Čondák řekl(a)...

...ehm... =)
Tak tedy díky za projevenou důvěru, ale opravdu nevíš, co mohlo přijít. My sami to totiž nevíme. =)

Vít Čondák řekl(a)...

Jo, jo, Ridinu jsem tam byl líný napsat, ale vím o tom. =)
No uvidíme!

Anonymní řekl(a)...

Já byl na Cieszyńskim nebe / Těšinském niebie v Českém Těšíně a líbilo se mi hodně. Pravdou je, že pochytat se v řeči vícebarevné je pro neSlezáka určitě těžké, ale když měl samotný Jaromír Nohavica, který taky nezpívá jen česky, v Praze takový úspěch, nevím, proč by se to nemohlo upakovat i u "Nebe", že ano? Btw.: fajn blog!

Vít Čondák řekl(a)...

>skořepa: Dík! Mimochodem - zdá se mi to, nebo do toho komentáře opravdu prosakuje polština? =)

To srovnání s Nohavicou je trochu ošidné - on totiž každý koncert je jiný, Jarek má z čeho vybírat a může střídat písničky a jazyky podle publika, kdežto u celého divadelního představení to tak jednoduše nejde, protože je v něm příliš mnoho lidí a vazeb.
Jinak se ale Těšínské nebe, myslím, v Praze už párkrát úspěšně hrálo (na nějakým divadelním festivalu), ale to ještě nemusí znamenat, že publikum všemu rozumělo a všechno pochopilo. =)