2005-11-15

Listopadové hudební drobky

(něco málo z převážně české hudební produkce, povětšinou na CD)

Před nedávnem se mi podařilo natrefit na koncert téměř místních (přece jen, Hranice na Moravě jsou kousek) Silent Stream of Godless Elegy. Přicházel jsem se smíšenými pocity; nepovažuji se za metalistu a škatulka doom metal mi nic moc neříká (v diskografii mám snad jenom The Gathering, a ten už dávno hraje jinak).
Odcházel jsem však zcela nadšen a obohacen nejen “živou” produkcí stále ještě dunící v hlavě, ale i s CD "Relic Dances" (tedy s posledním zářezem na pažbě SSOGE) v kapse. Mimochodem, desku produkoval "moderní folklorista" Tomáš Kočko, a hostovala na ní cimbálová skupina Radošov.
O roubování valašské melodiky na původní doommetalový základ SSOGE už bylo napsáno nespočetněkrát, a mnohem povolanějšími. Třeba jen ta škatulka ethnometalová fůze... :-) Proto se omezím jen na pouhé konstatování zajímavého faktu, že jedna z písní (Gigula) se kromě desky Relic Dances objevila taktéž na Kočkově (zatím posledním) počinu Do tanca, je ji tedy možno slyšet v obou verzích…


Třebíčtí FruFru konečně vydávají svoji druhou desku. Jmenovat se bude "Nevěř tichu" a tentokráte ji vydají Indies (první se jmenovala "Hmotný svět" a vyšla v roce 2003 u Leviathan Rec). Snad to bude ještě do Vánoc, tohle bych si pod stromečkem rozhodně přál.


A když už jsme u toho nadělování, tak 3. prosince bude křtít nové CD taky Bourek a spol. (čili ememvoodoopöká). Jak známo, rockový chlebíček nechutná každému, ale já se celkem těším. Bourek mi těsně po emems koncertě na letošních Coloursech sliboval, že osvětlí proč že má deska takové zpoždění (už začátkem července ho měla ;-). Ale dal jsem před touto jistě zajímavou nabídkou přednost ještě lákavější hudební produkci na ostatních scénách. Tak třeba ten příběh bude znát někdo z vás, našich milých čtenářů…


A teď něco pro pravé televizní frikulíny.
Jistě vás některé překvapí, že jsem od svého kolegy spolubloggera V. (prý o fous většího frikulína), dostal pod stromeček CD “Vítkovo kvarteto - Live 1995”. Je tomu už několik let (co byl tento titul k dostání v podnicích s velkým logem Levné Knihy, a.s.).
Deska téměř upadla do zapomnění (zlý jazykové dokonce tvdí, že podobné tituly uchovávám v krabici s visačkou “Šrot”), až mě tuším loňský či předloňský program festivalu Boskovice přinutil této opět dáti šanci. Od té doby jsem se na ni už nedíval tak přezíravě. Ale ke skutečné změně názoru dopomohlo až ono boskovické živé vystoupení. Bylo výborné! (přítelkyně tuto událost prospala, byla to tuším poslední kapela večera, a tak do této fáze ještě nedospěla).
Každopádně, zpět k tématu, všiml si z vás někdo nabídky prvního DVD této kapely v rámci teleshoppingu (!!!) České televize?!?!?


Říká se, že člověk nevstoupí dvakrát do stejné řeky. Snad se o to nepokouší “bodkový” Marek Doubrava, který zase “něco peče” se svou bývalou domovskou kapelou. Pevně věřím, že zůstane jen u těch aranží (přepracoval totiž některé Tatabojsí písně pro tuším smyčcové trio někde z Nového Yorku).
Hlavně aby nechytl některé “manýry”, kterými jsou TTB již téměř legendární: zvukovky většinou delší než samotné festivalové vystoupení, které navíc ještě zcela proti zákonům statistiky přivolávají přívalové deště - zeptejte se třeba Václava Bartoše; a nebo předchystané bicí zabírající třetinu hlavního pódia na letošních Boskovicích (přičemž TTB vystupovali ten večer až poslední)…
Bohužel, ten ústřižek novin jsem někde založil, a na víc detailů ohledně spolupráce si nevzpomenu :-).


Schválně, pozná někdo z vás, která česká kapela je autorem singlu s názvem "Kybernetická Babička"? Že nevíte?
Nebo že by snad slovenská?
Samá voda…
Vězte, že tohle je aktuální počin kapely Stereolab. Jak zní tento titul skutečně netuším, ale zato řadové desky rozhodně doporučuji, počínaje třeba Transient Random-Noise Bursts with Announcements (1993) přes Mars Audiac Quintet (1994), Emperor Tomato Ketchup (1996) až třeba po Margerine Eclipse (2004).

2 komentáře:

Anonymní řekl(a)...
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
Vít Čondák řekl(a)...

O té Kybernetické babičce už se u nás před časem psalo (třeba Karl - "http://www.musicserver.cz/clanek/12205/Stereolab-na-singlu-vzdaji-hold-ceskemu-film"), ale trochu mě překvapuje, že to u nás nemá větší publicitu (všimli si nás! =) a naopak že se snad nedá najít anglická recenze, kde by se někdo aspoň zmínil, co vlastně znamená ten název. Co se stalo s anglofonní investigativní žurnalistikou?! =)