2005-10-04

Zpívat se nebude

"Zpíval bych rád, ale - není mi dáno!" recitoval kdysi Miroslav Horníček za zvuku bigbandu. Teprve když se to všechno "dalo do fade-outu", tak přišla takřka rapovaná pointa: "Zpívat se nebude. Za tyhle peníze se zpívat nebude!"

Tohle vlastně se zrušeným koncertem Télépopmusic moc neladí, protože ve smlouvě a finančních požadavcích asi problém nebyl, ale nějak jsem si na to vzpomněl, tak co bych nezacitoval. =)

Už ze samotného pátečního zrušení koncertu jsem měl smíšené pocity, protože mě docela lákal, jenomže to bych potřeboval dovolenou a na tu je u nás v práci každoročně dlouhé předvánoční embargo. Tím pádem mi to zrušení vlastně pomohlo vyřešit jedno dilema, jenomže stejně mi připadlo smutné, že u nás Télépopmusic nemá publikum.

Tenhle případ měl ale taky ještě dovětek. V sobotu jsem v TV zachytil časovou schránku, která obsahovala reprízu Paskvilu a Pomeranče. V Paskvilu se vesele soutěžilo o lístky, zatímco v Pomeranči pro změnu pustili klip Into Everything. Žádný titulek "netelefonujte - sledujete reprízu" se celkem pochopitelně nekonal, a tak si možná málokdo všimnul, že právě sleduje pohřeb.

Možná, že kdyby se s tou propagací začalo trochu dřív, tak by i ten předprodej dopadl trochu líp, napadlo mě. Ale není vlastně smutné, že je třeba takové koncerty "uměle" propagovat? A není nakonec nejsmutnější to, že spousta zajímavých skupin se do vysílání dostane teprve tehdy, když se pro to najde nějaká komerční záminka? Ale bodejť - kdo by nechtěl lístky zdarma, že... =)

2 komentáře:

wearemonsters řekl(a)...

Čechy krásné, Čechy mé... :))

Vít Čondák řekl(a)...

monster: No vidím, že jsem se dotkl tvého oblíbeného tématu... =)
Jenomže já si nemyslím, že by to byla nějaká specifická česká méněcennost. Prostě bych to všechno svedl na geografii a podobně neosobní věci. =) Totiž vzhledem k rozloze ČR máme málo obyvatel, v důsledku toho málo velkoměst (možná jedno =) a následně málo "kulturních snobů". (Pozor! Zobecnění! =) Na vesnici se nemůže vytvořit žádná pořádná scéna, protože prostě není z čeho - pan řídící, lékárník a farář to všechno neutáhnou a ostatní mají jiné starosti. Prostě hudba jako koníček je spíš městská záležitost, na venkově se konají spíše "tancovačky" (ať už se jmenují jakkoliv).