2007-06-22

Kopírujte kvalitněji!

Dnes je asi ideální den k tomu, abych po pravdě vylíčil všechny strašlivé události, které se odehrály včera při natáčení dalšího pořadu Ladí neladí, ale budu to muset odložit, protože ještě předtím musím pokračovat ve štvavé kampani vůči Janu Kuligovi. Doufám, že mu kvůli tomu nestoupne sláva příliš do hlavy. =)

Z ohlasů za článkem:
Marcela, 21.06.2007 13:04
Panu Kuligu, článek jste psal sám nebo ho vytvořil Nikola nebo vedle stojící Moucha ?


Kdepak, Marcelo! Pan Kulig čerpá z jiných zdrojů. Minule kopíroval celé věty, což bylo hodně okaté, kdežto tentokrát jako základ pro svou reportáž z koncertu Anety Langerové použil text Marka Dvořáčka, ale většinu vět přepsal, takže zůstala jen struktura a několik shodných formulací a dokonce přidal i poměrně hodně vlastních postřehů. Předpokládám, že většina lidí si toho kopírování nevšimne, ale jedna z těch vět mi připadala povědomá, tak jsem si dal tu práci a prošel to trochu podrobněji...

    MD: Koncert odstartoval pilotním singlem Malá mořská víla. "Máme dost práce, tak se do toho pustíme. Co vy na to?" přivítala pak publikum, které se postupně dočkalo všech písniček z Dotyku.

    JK: Hned na začátku si odbude rádiovou vílí odrhovačku (to neznamená, že ten song je špatný). "Máme dost práce, tak se do toho pustíme. Co vy na to?" vítá Aneta Langerová fanoušky

To je chvályhodné, že oba texty citují Anetu stejně, ale je zvláštní, že to je v obou textech jediný Anetin výrok. =)

    MD: Jako první Radim Vojtek, který dorazil zazpívat si charitativní Píseň pro Světlušku, a poté i kmotři nové desky - bratr a manažer Nikola Langer, producent Jan P. Muchow a muzikant Michal Hrůza.

    JK: Na pódium přichází Radim Vojtek. Společně s Anetou zapějí charitativní "Píseň pro Světlušku" a poprvé mám pocit, že se Akropole otřásá v základech. (...) Role kmotrů se ujímají bratr a manažer Nikola Langer, producent Jan P. Muchow a muzikant Michal Hrůza.

Zajímavá shoda charakteristik...

    MD: Velkou neznámou v případě Anety bývá její doprovodná kapela, kterou mění prakticky co půl roku. Tentokrát se obklopila výtečnými hráči.

    JK: Tady je třeba se zmínit o Anetině kapele: ačkoliv v minulosti spoluhráče střídala jako ponožky a co půl roku se v médiích objevilo nové složení, tahle má konečně něco do sebe.

Poměrně slušně zamaskováno, ale ten půlrok to kazí.

    MD: Zůstává dlouhodobě spřízněný kytarista a.m.almela, jehož nyní doplňují baskytarista Martin Ledvina, bubeník Štěpán Smetáček a klávesista Jakub Zitko.

    JK: Neuvěřitelné doplňování a souhra jak a.m.almely, tak Martina Ledviny v kytarových partech by vydalo na samostatný článek, ani za bicími sedící Štěpán Smetáček či klávesista Jakub Zitko tam nejsou jen pro okrasu - klávesy plynně prostupují každou písní a bicí jsou nazvučeny akorát, tedy žádné zbytečné dunění, žádné přikrašlování.

Zřejmě je povinné hudebníky vyjmenovat podle abecedy. =)

    MD: ...je to bezesporu jeden z velkých talentů tuzemského poprocku.

    JK: ...se zařadila po bok výborných koncertních zpěvaček typu Anny K či Lenky Dusilové.

Tohle už bylo lepší! Říká to sice prakticky totéž, ale naprosto jinými slovy. Way to go!

    MD: ... může během letních festivalů pilovat pro velké podzimní turné.

    JK: A na letních festivalech může pilovat souhru s kapelou, protože podzimní turné se kvapem blíží.

A nakonec si to zase takhle zkazí. =)

Celkové hodnocení:
Honzo, už je to lepší, ale ještě trochu přidej! Pořád je to kopírování trochu poznat... =)

14 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Pane Čondáku,
Váš blog nečtu. Na tento článek mě opět upozornil jeden z mých kolegů. Nějak nemám chuť se vyjadřovat a sláva mi do hlavy opravdu nestoupá. Ale ona zpravodajská reportáž zrovna o zpěvačce jako je AL napsat moc jinak nejde...opět uznávám, že se Vám zdají některé věci podobné :)...ale věřte či nevěřte si čemu chcete. Já opravdu nemám zapotřebí něco kopírovat. Nebo si myslíte, že jsem se o její nové kapele neměl zmínit, o tom že vyráží na podzim na turné taky ne apod.? Ok příště si Vás vezmu na koncert sebou. A nechám to asi napsat Vás...nemá smysl se k tomuto vyjadřovat. Asi Vám dělá dobře, jako uznávanému hudebnímu publicistovi, sjíždět nováčky v téhle branži. Ale dělejte to dál. Pokud se na můj účet bavíte jsem rád...třeba Vás to omrzí, třeba ne...pokud nemáte na práci nic jiného než si zvedat své ego na mých článcích tak v tom pokračujte...s pozdravem HK

Anonymní řekl(a)...

Jesště bych měl pro Vás pane Čondáku jeden návrh...třeba mě zkuste sám kontaktovat a některé věci říct mě osobně...jste z Ostravy takže to by takový problém nebyl...ale asi Vás to baví tak Vás v tom nechám...jen nechápu, že pokud Vás mé články tak štvou proč je vůbec čtete :)?

Anonymní řekl(a)...

Pane Kuligu. Nemyslíte, že těch náhod a stejných formulací je opravdu trochu nadstandardně? A že i kdyby někdo chtěl uvěřit, že jste to neopsal, že je poněkud divné, že jiným vašim kolegům se podobné shody nedějí?

Anonymní řekl(a)...

Pro pana t.:
Já jsem na tom reportu makal přes dvě hodiny...to že jsem přijel nad ránem z Prahy po celodenním maratonu na přijímačkách apod. neřeším....snažil jsem se, aby si lidé přečetli jaké to tam bylo...a mě ten koncert fakt dostal...ale asi se příště nebudu zmiňovat o tom jaká byla nová kapela, o tom jak jsem byl mile překvapený z jednaáctiletého kluka apod...to že ten článek vyšel až den po článku na iDNES není moji vinou...já jsem ho dokončil ve středu odpoledne, tudíž den po koncertu...ale já tohle řešit nechci...nemám na to chuť a pan Čondák se asi rozhodl, že si mě vezme na paškál...

Vít Čondák řekl(a)...

j.k.: Klidně mi dál tykej. Po pravdě řečeno mě ze všeho navíc vytočilo to, že jsi to ani nebyl schopen přiznat a místo toho ze sebe děláš neprávem obviněnou oběť, což je zapírání na úrovni pětiletého dítěte, ale přesto jsem to dál nechtěl řešit.

Tu reportáž jsem původně začal číst aniž bych zkoumal, kdo ji napsal, ale když jsem došel k tomu citátu, tak jsem zpozorněl, protože jsem ho den před tím už četl jinde a takové věci se obvykle náhodou nestávají.

Po pravdě řečeno si myslím, že tenhle případ je právně nenapadnutelný (kdyby se tím vůbec někdo chtěl vážně zabývat, což by mě opravdu překvapilo =), protože těch shodných nebo podobných pasáží tam ve skutečnosti vzhledem k délce zase není tolik, ale o to více je pro mě nepochopitelné, že tam vůbec jsou.

Pokud si čtu libovolnou recenzi, tak ji čtu proto, abych se dověděl další názor, kdežto v tomhle případě jsem si přečetl dvakrát totéž, jen trochu jinými slovy a s větším množstvím omáčky. Jako bys na ten koncert ani neměl vlastní názor, a tak sis musel půjčit cizí.

Je sice normální, že člověk se libovolnou činnost učí napodobováním, ale asi by bylo vhodné nedělat to takhle otrocky, protože to je fakt pitomé. A pokud už je nutkání použít kus nějakého cizího textu opravdu silné, tak je slušnost to taky zmínit.

Dále na tomto místě slavnostně slibuju, že už vůbec nebudu jakoliv komentovat další texty Jana Kuliga a že se pokusím zdržet i nepřímých narážek. K tomu mi dopomáhej Příroda! Především ale doufám, že k tomu už nebude další příležitost a že už se neobjeví další "náhoda"!

Anonymní řekl(a)...

pro pana kuliga:
Můžete to klidně celé považovat za útok na vaši osobu, ale to, JAK DLOUHO cokoliv vzniká opravdu v případě podobných "náhod" není důležité, stejně tak jako to, jakou jste si s tím "dal práci". Prostě ten výsledek to smazává.

Navíc by asi nemusela ta vaše plamnenná obhajoba být tak dlouhá: věta " Ale ona zpravodajská reportáž zrovna o zpěvačce jako je AL napsat moc jinak nejde..." docela stačí...

Anonymní řekl(a)...

Tady nejde o kopírování pane Čondáku. Vy jste si prostě vzal na paškál mou osobu a z vaší pozice se rozhodl mi znepříjemnit začátky. Což je Vaše právo a volba...klidně si útočte dál. Já jsem se snažil napsat report tak jak jsem ho cítil a tak jak se mi koncert jevil. A že Vám to přijde úplně stejné? Mě ne...jelikož to stejné není. Třeba Vás mrzí, že se jak panu Dvořáčkovi, tak mě koncert líbil...každopádně bych byl rád kdyby jste se mi ozval na mejl...HK

Vít Čondák řekl(a)...

jk: Pokud si skutečně myslíš, že mi nejvíc vadí, že "se jak Marku Dvořáčkovi, tak tobě koncert líbil", tak to jen potvrzuje moje podezření, že tahle debata od počátku neměla smysl a opravdu nemá smysl v ní pokračovat. Přinejmenším jeden z nás má zřejmě problém s pochopením toho druhého.

Anonymní řekl(a)...

na blogu new music zas vali jiny redaktor MS :D co to tam ten balusek zamestnava za chocholousky?

Anonymní řekl(a)...

To Gunny: Ano tahle debata, stejně jako celý Váš článek nemá smysl...nechápeme se navzájem...což je mi vcelku jedno. Upřímně nechápu o co Vám jde...asi o masírování si vlastního ega...tečka...

Jan Binder řekl(a)...

2 jan kulig: "Nějak nemám chuť se vyjadřovat a sláva mi do hlavy opravdu nestoupá." Samozřejmě, páč žádná neexistuje.

Anonymní řekl(a)...

Nechci nikoho obhajovat ani obviňovat, jen mám pocit, že občas se něco takového opravdu může stát, když se sejdou dva naladění na stejnou vlnu nebo čert-ví-čím-to-je.

Např. Lukáš Franz a Ben Slavík v makrorecenzi na J.A.R.: http://musicserver.cz/clanek.php?id=16021, výraznější shodu názorů předvedli Lukáš Franz a Eva Balaštíková v makru na Toneless: http://musicserver.cz/clanek.php?id=16209.

P.S.: Tondo, "v práci" si tykáme, ne?

Vít Čondák řekl(a)...

d2: Jasně, ale tam se jednalo jen o jednu větu a třeba ten slogan byl hodně na ráně. Tady bylo těch podobných věcí tolik, že by to byla náhoda srovanatelná přibližně s druhou cenou ve Sportce. =)

"Pan Kulig" má ale vlastně pravdu, že "jsem si vzal na paškál jeho osobu". Kdyby to samé udělal někdo jiný, tak nad tím zřejmě mávnu rukou, protože to opravdu není doslovná kopie celého článku a asi to je tolerovatelné, ale v jeho případě mě dost překvapilo, že něco takového udělal krátce po svém předchozím "náhodném" extempore.

Jako vychovatel-amatér jsem prostě selhal... =)

Anonymní řekl(a)...

Co rict?Tohle by mohla byt nahoda,ale ty Tatabojs zkratka ne.
To musi byt kazdemu, kdo cetl oba clanky,jasne. To by me opravdu zajimalo,co na to rika HB. Ignorujete to? Chapu,ze nevyhodi lidi jen proto,ze se nekomu nelibi jak pisi. Mene chapu,ze nevyhodi nekoho, u koho je dle clanku zjevne,ze o danem h.stylu moc nevi.

Ale ,ze nechava lidi takhle kopirovat,tak to uz fakt nevim.