2006-03-26

O věcech nadpřirozených

Tohle je asi trochu off-topic, ale poslední dobou mám jakousi averzi na psaní, takže tady aspoň trochu "prolomím ticho". ("It's a link!" =)

"Nábožensky založení lidé jsou šťastnější, optimističtější, méně často dostávají mrtvici a vysoký tlak", píšou BListy.

Z průzkumů vyplývá, že nábožensky založení lidé jsou šťastnější, optimističtější, méně často dostávají mrtvici a vysoký tlak, lépe si dokáží poradit se životními problémy a méně se bojí smrti než ateisté. Z toho, jak se zdá, vyplývá, že víra v nadpřirozeno je z hlediska evoluce výhodou.

To mi připadá celkem vtipné - ne Adamsova babylonská rybka (viz Stopařův průvodce, šestá kapitola), ale tohle je konečný důkaz Boží neexistence. Ale pokud je náboženská víra produktem evoluce, co si s touhle informací počnou věřící, kteří evoluci popírají? No, předpokládám, že tenhle problém přijde na řadu hned po vyřešení věty "všichni Kréťané jsou lháři". =)

Ale v tom článku je i jedna drobná hudební narážka:

Někteří neurologové spojují dnes duchovní zážitky s určitými oblastmi mozku. Stimulujeme-li mozek osob elektromagnety, vyvolává to u nich představu, že zažily něco mystického. Hovoří se o tom, že vize sv. Terezy mohly být příznakem epilepsie.

Co na to Jan P. Muchow? =) Je pro posluchače EOST kvůli lepšímu hudebnímu zážitku výhodné, aby trpěli epilepsií, nebo stačí i lehká mozková dysfunkce? =)

6 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

doporučuju nedělat si násilí a pokračovat v averzi vůči psaní. :)

Vít Čondák řekl(a)...

To je hrůza, jak jsou čtenáři dneska nevděční! =)
Mám to brát tak, že ty rozepsané texty o tom, že mi ráno ujel autobus, i když jsem měl na sobě nové ponožky (a staré boty), nebo jak mi chutnají obilná zrnka s medem, už tu nemám psát...? =)

Anonymní řekl(a)...

autobus vs. nový ponožky - bezva, aspoň bych se dozvěděl, jakou to má proboha souvislost. obilná zrnka s medem - fajn záležitost, to bych taky pochopil. tady mam ale pocit, že pojem náboženská víra až moc zaměňuješ za křesťanství a... nakonec je z toho první post z tvýho/vašeho blogu, kterej mi připadá fakt jakože blbej. což ale můžeš brát i z tý pozitivní stránky, takže blahopřeju :)

Vít Čondák řekl(a)...

No, nejsem si jistý, jestli to je otrávené jablko chvály nebo spíš oslazený rybí tuk kritiky, ale dík! =)

Víra/křesťanství samozřejmě není úplně totéž, ale myslím, že ve střední Evropě se ty termíny běžně zaměňují a příjemci si to většinou nějak přeberou, tak snad to šlo i tomhle případě.
Ale mám takový pocit, že ten původní příspěvek si tolik pozornosti a pitvání ani nezaslouží... =)

Anonymní řekl(a)...

no vidím, že víra je pro někoho stále ještě dostatečně provokující a čulík už taky neví co by...

Anonymní řekl(a)...

anonymous: co vyprovokovalo tebe?