2006-02-14

Siła sióstr [šiua šjustr]

Asi to teď bude vypadat, že se furt jenom dívám na klipy v televizi (a navíc polské =), ale to jsou všechno pomluvy a to, že začínáme u televize, je jenom náhoda. Někde se prostě začít musí.

Tak tedy sedím u TV, náhodně přepínám hudební kanály a snažím se vyhnout Ricky Martinovi, Mariah Carrey a Eminemovi.
Hm, tohle už jsem myslím viděl. Taková minimalističtější a trochu popovější verze Massive Attack, sympatická slečna (imho, samozřejmě =) a moc pěkně a stylově čistě udělaný klip s nějakými těmi počítačovými efekty. Hm, "Sistars: Inspirations" - neznám... Minule jsem ten klip myslím viděl na polské Vivě a teď... ale ne, to je blbost, to by muselo být slyšet ve zpěvu a ten byl dokonale anglický.

Sistars

A tak jsem se zkusil podívat na webu - a fakt!
Sistars (si-Stars - rozumíte? =) jsou prostě polská skupina, která má v Polsku hromadu fanoušků (a webových stránek), velmi nečeskou ctižádost prorazit do zahraničí a dojem, že hraje r'n'b. Tím stylem si tedy nejsem úplně jistý, ale dejme tomu, že ten klip třeba není typickým reprezentantem celé desky.
(Mimochodem přes fanouškovské stránky se na něj dá najít link - bohužel je to 20 MB zhoršené obrazové kvality s hodně utlumených zvukem.)

Jsem docela zvědav, jak jejich pokus o dobytí západoevropské hudební scény dopadne, ale moc velké šance jim nedávám - komu z východního bloku (kromě tATu a Ruslany) se něco takového povedlo?

V každém případě je to ale zajímavé srovnání s českou scénou. Marně totiž vzpomínám, k jaké české (a aspoň trochu známé) skupině bych mohl Sistars hudebně přirovnat a nikdo mě nenapadá. Asi prostě nic podobného nemáme...?
Tak co aspoň obrazová složka? Tady to srovnání taky nebude žádná sláva. Nejvíc se tomu blíží zřejmě Victim Is Another Name for Lover od Sunshine, ale kdybych měl slovo "blíží" vyjádřit v procentech, tak nad 60 % bych asi nešel. Mimochodem kdo a kde ten klip Sunshine vlastně točil? =) (Ale to je vlastně jedno, protože nominaci na Anděla má třeba i Voda živá, která technicky vypadá, jako by se to točilo na trochu lepší VHS.)
A to nemluvím o tom, že Sistars jsem vybral jen tak namátkou, protože polských klipů (totiž teledysków =) je spousta a přinejmenším technicky jsou na tom v průměru o kus lépe než české.

Stručně řečeno to srovnání pro nás vyznívá docela hrozivě. Dá se to samozřejmě svést na to, že Polsko je větší a tím pádem mají tamzemské hvězdy na všechno víc peněz, ale nejsem si úplně jistý, jestli s tím vystačíme. Mám takový dojem, že v polských televizích obecně je mnohem více hudby než v těch našich a - považte! - dobře tam zpívají i účastníci televizních soutěží. =)
Takže ve kterém století vlastně platilo, že co Čech, to muzikant? Nebo máme naopak moc muzikantů a málo publika? =)

(Mimochodem alespoň ten závěr textu je srovnatelný s Polskem. Kdykoliv totiž ČR dosáhne nějakého kulturního nebo sportovního úspěchu, tak polské internetové diskuze zaplaví věta "Když to jde v Čechách, tak proč to nejde u nás?!". =) V hudební kategorii teď ovšem bohužel vedou na body "nasi pólnocni sąsiedzi".)

2 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

hmm, to máš svatou pravdu, polsko je o úroveň výš, mám pocit, že to není jen větším trhem, ale hlavně vyspělejším vkusem fanoušků. co se vlivů týče, británie hraje prim. u poláků je jasně vidět vůle dělat lepší muziku a otevřenost vůči světu, bohužel u nás se to nějak zaseklo. dobrá hudba tady existuje prakticky jen jako underground. asi dost velký podíl na tom mají právě televize a rádia. mě je z našich tv "hudebních" pořadů s výjimkou paskvilu dost špatně.

http://ww6.tvp.pl/4666.dzialy

Vít Čondák řekl(a)...

To je asi dobrá připomínka a určitě to svůj vliv má, ale taky to bude jenom jeden z mnoha prvků, protože mám fakt dojem, že v Polsku má hudba mnohem více prostoru bez ohledu na žánr. Navíc v zábavných pořadech "pro celou rodinu" to s tím britským vlivem není žádná sláva, tam jsou spíš slyšet polské lidovky nebo jejich ohlasy (Polskomor =). Kromě toho bych řekl, že Polsko je celkově orientované spíš na USA než na Anglii.

Tak zrovna to XIII.století moc nevím, ale možné to je. =) To je právě zvláštní, že ta hranice působí hrozně nevypočitatelně. Vzpomínám si, jak jsem před mnoha lety viděl v TVP reportáž o "skvělé české skupině Bowle", která u nás snad ani nikdy nevydala oficiální desku a o proniknutí to ČST se taky nedalo mluvit. Nebo před časem se motala v jedné polské talkshow jako ozdoba a obveselení (polsky mluvila dost svérázně =) nějaká česká zpěvačka (jméno jsem zapomněl, ale se pak o ní trochu psalo i u nás), o které do té doby v ČR nikdo neslyšel. Jakoby nebylo možné být současně známý u nás i Polsku. To se naposledy povedlo Gottovi, Vondráčkové a Kornovi - jenže kdy a s čím? =)
Jinak poslední český kulturní výpad do Polska, který by stál za zmínku, byli "Samotni" a "Rok diabła", naopak možná Brathanki a snad Hey - a to je tak všechno. Zlaté Slovensko! =)