2007-12-28

Meditace, vědomí a ankety

Sestavování žebříčků a bodování hudby se obvykle snažím vyhýbat, protože to je vždycky hodně ošidné, ale letos jsem se vlivem seriálu We Love 90s kvalifikoval do pozice spolupracovníka MS, a když už jsem do redakce nedodal ani jeden samostatný článek, tak jsem cítil morální povinnost přispět aspoň do výroční ankety. (TBA)

Co vám mám povídat - byla to fuška!

Rozhodně mi chybí ta lehkost, se kterou generuje žebříčky Karl, ale nakonec jsem s pomocí svého profilu na last.fm dal dohromady nějaký hybrid mezi tím, co mi připadá za úplynulý rok dostatečně reprezentativní, a tím, co jsem opravdu poslouchal.

Při té příležitosti mě trochu překvapilo, kolik se mi tam nakonec vetřelo věcí, které mě jako novinky spíše zklamaly a v recenzích jsem je moc nechválil. Zvlášť výrazné to je u českých desek (Tata bojs, Khoiba, Xavier Baumaxa). Paradoxně to ale není tím, že bych na ty desky nějak výrazně změnil názor, ale spíš tím, že další letošní české desky se natolik rozcházejí s mým (podivným? =) vkusem, že jsem se ani nesnažil je nějak cíleně poslouchat a nemohl bych se k nim s čistým svědomím hlásit. Anketní formulář měl pro české kategorie pět položek a ty jsem naplnil jen velmi těsně, takže je evidentní, že se mezi mnou a českým fonografickým průmyslem v letošním roce vznikla nějaká trhlina. (Myslím, že bilance za loňský rok by byla přece jen trochu pozitivnější.)

Ještě jsem se definitně nerozhodl, na čí straně je chyba, takže v pátrání budu dále pokračovat. Snad to bude v příštím roce lepší! =)

3 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Já jsem letošní best of list spíchl jednu noc od tří hodin do pěti, když jsem kvůli kašli nemohl spát. Snad to bylo těmi Paraleny, ale šlo to fakt hrozně hladce. Jinak samozřejmě i nadále tvrdím, že podobné žebříčky jsou srandovní, ale užitečné. (A to srovnání s last.fm je zvláštní a taky jsem o tom chtěl napsat. Zjistil jsem, že hodně hudby poslouchám k práci, tj. ne k potěše ucha. Například.)

Vít Čondák řekl(a)...

Aha, já jsem to dával dohromady bez Paralenů, tak možná to bude tím... =)

"K práci" znamená "při práci" nebo "pracovně"? To druhé mě trochu straší a nerad bych si tím hudbu nechal zošklivit.

Anonymní řekl(a)...

Ta trhlina v českém fonografickém průmyslu se netýká jen tebe - já nenaplnil pětici ani v jednom případě. Vyšlo toho málo dobrého českého... :-(