2007-04-11

We don't care about the old folks

V souvislosti s komentáři u minulého zápisu (a nemyslím tím spam, který se marně snažím mazat) o mladých českých textařích jsem si vzpomněl na jednu drobnost, na kterou jsem narazil na webu nohavica.cz. (Ten patří jednomu pánovi, o kterém se několik posledních měsíců zuřivě diskutuje, jestli byl přisluhovačem nebo obětí totalitního režimu, ale to tady opravdu pitvat nechci.)

Ta drobnost jsou výsledky ankety o nejpopulárnějšího folkového zpěváka (a -čku) roku 1983 a zajímavé na ní je to, že kdyby mi ten seznam někdo ukázal a tvrdil, že to jsou výsledky z loňska, tak bych byl (skoro) ochoten mu to věřit. Přibližně patnáct lidí z tehdejší první dvacítky dodnes pilně hraje a věřím tomu, že by se v podobné anketě mohli pořád klidně umístit. Rozdíl je v tom, že tehdy jim bylo v průměru něco málo nad třicet, zatímco teď je jim téměř šedesát nebo umřeli.

To mě přivedlo k přemýšlení, kdo jsou současní mladí folkaři "na jejich místo". Nepochybně Radůza, sestry Steinovy (ale to už je trochu alternativa), Xavier Baumaxa (???), Pavla Milcová, Martina Trchová, Žofie Kabelková (stačilo by to ještě na první třicítku?) a ...?

Sice nejsem žádný folkový znalec, ale zdá se mi, že folk mladé nějak netáhne nebo co... Mýtický rok 2000 už sice přežil, ale kdybych pracoval ve vedení Českomoravského folkového svazu, tak bych si dělal vážné starosti, jestli jsme nezanedbali práci s mládeží... =)

3 komentáře:

BrehyMele řekl(a)...

Musím souhlasit, několik málo písní z (jestli se nemýlím) první sólovky Petra Linharta Sudéta bylo ozdobou jejich nedávné koncertní minišňůry na podporu Tibetu. Byť pouze v obsazení zpěv a kytara.

(A nebylo to díky chabé úrovni vystoupení mateřské kapely...)

Anonymní řekl(a)...

Folk je slovo, které se už nepoužívá, ale Selfbrush nebo Květy v tom pokračují - normálně jinak, protože žijou v jiným kontextu. Leckdo z hiphoperů je updateovanej folkař. Koho dnes zajímá Merta, ptáte se? Mě, a myslím, že je věcí času, kdy se nějaká vlna vrátí v jeho prospěch.

Vít Čondák řekl(a)...

t.: Linharta jsem ještě neslyšel (Ryba ryb mi trochu překvapivě moc nesedla, takže jsem MBT pustil z dohledu), ale myslím, že on ten věkový průměr zase o tolik nesrazí... =)

introub40: Slovo folk se myslím používá furt, ale připadá mi, že úplně zmizela ta tradiční česká větev - sólový písničkář s kytarou. (Selfbrush nezpívá česky a na české písničkáře ani nijak nevazuje.) Je jasné, že tradiční český folk nezemřel úplně bez potomků (viz třeba ten hiphop), ale překvapuje mě, jak rychle a ostře ta generační a žánrová výměna proběhla (z historického hlediska). Jakoby celý český folk bylo jen těch prvních 30 lidí z té ankety z roku 1983... Tak mě napadá, že to možná bude rokem 1989. Po revoluci se tradičně dost politicky angažovaným folkařům moc nedařilo, a tak se narušila kontinuita. Ale třeba se to ještě zvedne...?